<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46432" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Европейските лидери призоваха Тръмп да не отговаря на иранската атака

08 Януари 2020
0 3004

Европейските лидери призоваха президента Доналд Тръмп да не реагира военно на иранските ракетни атаки срещу американските сили в Ирак, пише Гардиън.

 

 

Решението на държавния глава да отмени планираното изявление пред американския народ във вторник вечер се разглежда като знак, че Белият дом е готов да се консултира със съюзници, преди да предприеме някакви допълнителни действия. Но европейските дипломати все още се опасяват от задълбочаване на конфликта.

 

ИРАН УДАРИ С БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ В ИРАК (ВИДЕО)

 

Има обаче и доза облекчение, след като аятолах Али Хаменей в своите изказвания в сряда сутрин не заговори за по-нататъшни военни действия.

 

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер каза пред националната телевизия: „Сега преди всичко иранците трябва да не предизвикват допълнителна ескалация, поради което апелът отново отива в Техеран.“ Тя добави: „Мога само да кажа със сигурност от името на федералното правителство, че категорично отхвърляме тази агресия.“

 

ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ СМЪРТТА НА ГЕНЕРАЛ СОЛЕЙМАНИ?

 

Британският външен министър Доминик Рааб изрази в изявление загриженост относно „докладите за жертви и използването на балистични ракети“. И каза още: „Ние осъждаме това нападение срещу иракските военни бази, домакин на коалиция, включително на британските сили. Призоваваме Иран да не повтаря тези безразсъдни и опасни атаки и вместо това да продължи със спешна деескалация."

 

Той каза, че войната в Близкия изток ще бъде от полза само за терористичната групировка "Ислямска държава", срещу която Иран също се бори.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведе сутрешна пресконференция заедно със секретаря по външните работи на ЕС Жозеп Борел. Тя заяви, че „използването на оръжия трябва да спре сега, за да се даде възможност за диалог.“

 

Борел каза, че ситуацията е "изключително тревожна", добавяйки: "Едно е ясно: това излага на риск усилията от последните години и също така ще има отражение върху важната работа на коалицията срещу ИДИЛ".

 

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: „Франция осъжда атаките, извършени снощи от Иран в Ирак. Ние потвърждаваме солидарността си със своите съюзници и партньори в коалицията, както и привързаността си към суверенитета и сигурността на Ирак. Приоритетът е повече отвсякога деескалацията. Цикълът на насилието трябва да приключи. Франция от своя страна остава решена да работи за облекчаване на напрежението."

 

Интересно е, че нито Саудитска Арабия, нито Обединените арабски емирства отправиха призиви за отмъщение към Вашингтон.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции