<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Експерти пак не видяха картел при горивата

29 Март 2017
0 615

Комисията за защита на конкуренцията прекрати производството срещу шестте дистрибутори на горива по обвинение, че са в картелно споразумение за цените. Това се случи два дни след предсрочните парламентарни избори.

 

Решението може да бъде обжалвано от засегнатите и от всяко лице, които има правен интерес, с 14-дневен срок.
 

Антимополоният орган, който преди месеци се кълнеше, че този път разполага с категорични доказателства, че "Лукойл България”, "Еко България“, "Шел България“, "ОМВ България“, "НИС Петрол“ и "Петрол“ АД се договарят за цените, сега твърди, че вече не съществуват основания за продължаване на производството.
 

Това е вторият провал на КЗК да накаже търговците на горива за договорки при цените и да ги глоби с до 10 процента от годишния им оборот.
 

Комисията отново излиза с мерки, като забранява на шестте компании техните служители да контактуват помежду си, да обменят информация  с дружества, техни конкуренти.
 

Забраняват се дори личните контакти на служителите на различните бензиностанции. Също така браншовата организация "Българска петролна и газова асоциация“ няма да има право да обсъжда, получава или предоставя търговска информация в рамките на работата си.
 

Комисията изисква също да се уволняват служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции