<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32384" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Експерти: Пеевски иска да се раздели със славата си на медиен магнат

18 Октомври 2018
0 2826

Прехвърлянето на медиите на Делян Пеевски към създадена и финансирана от него фондация цели той да се отърве от квалификацията "медиен магнат". Зад анонса има също така бизнес мотиви, но те са по-скоро имиджови, отколкото други. Около такива констатации се обединяват медийните експерти и преподаватели проф. Нели Огнянова и доц. Орлин Спасов в интервю.

 

 

 

Той цели да се освободи от валификацията "медиен магнат", която непредпазливо допусна да добие гласност с признанието "Цветанов искаше чадър над престъпни босове в моите медии", припомня Огнянова. Според нея се очертава т.нар. от Пеевски "мои медии" номинално да са медии на "независими журналисти", подпомагани финансово от Пеевски или дори други лица – с което се връщаме към известния ни модел, заявен от Красимир Гергов – "официално няма начин аз да съм собственик (в неговия случай – заради правна пречка в Закона за радиото и телевизията), но това не означава, че не мога да имам някакъв финансов интерес".

 

 

Доц. Орлин Спасов, който напомня, че бъдещата фондация ще бъде финансирана от ДПСдепутата, смята пък, че липсата на прозрачност обезсмисля промяната във формата на медийната собственост. Според него смяната на политическия курс на издаваните от Пеевски медии е "въпрос на време". "И тук на сцената излиза ДПС, към което Пеевски принадлежи", отбелязва Спасов.

 

""

 

По думите му обикновено подценяваме факта, че той е в тази политическа формация. Медийният експерт напомня, че сме склонни да разглеждаме действията му в медийната сфера като независещи от този факт.

 

 

"В действителност е точно обратното. ДПС е ключов играч в българския политически живот и принос за това през последните години несъмнено имат и медиите на Пеевски. Отношенията между ГЕРБ и ДПС в голяма степен минават през тези медии, като те дълго осигуряват медиен комфорт за ГЕРБ с неафишираното на повърхността одобрение на ДПС", допълва Спасов.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции