<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31198" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ЕК наказва Гугъл с рекордна глоба от 4,3 млрд. евро

18 Юли 2018
0 4515

ЕС ще наложи на Гугъл (Google) рекордна глоба от 4.3 милиарда евро за злоупотреба с доминиращото положение на операционна система Андроид (Android) за мобилни телефони.

 

 

Очаква се европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер да потвърди антимонополната глоба, която е почти двойна на рекордната глоба от 2.4 милиарда евро, наложена на американския технологичен гигант миналата година. Тогава Гугъл бе глобен за злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсенето, тъй като дава незаконно предимство на услуга на Гугъл за сравняване на цени Гугъл шопинг (Google Shopping).

 

""

 

Глобата представлява само малко над двуседмичните приходи на компанията майка на Гугъл – Алфабет (Alphabet Inc.) и едва ли ще засегне резервите в налични пари на компанията, възлизащи на 102.9 милиарда долара.

 

 

Очаква се също така Вестагер да обяви заповед Гугъл да прекрати антиконтурентните практики в договорите с производителите на смартфони и телекомите.

 

Операционната система Андроид се използва в над 80% от смартфоните по света.

 

EК започна проверката през април 2015 г. след внесено оплакване на Феърсърч (Fairsearch) – търговска група, която първоначално включваше Майкрософт (Microsoft), Нокиа (Nokia), Оракъл (Oracle) и др. Към онзи момент Андроид имаше 64-процентов дял на пазара на мобилни телефони, но впоследствие нарасна.

 

Европейската комисия отправя три конкретни обвинения за антиконкуретно поведение на Гугъл:

 

Първо, изисква от производителите на мобилни телефони и таблети Андроид да задават търсачката му по подразбиране и да инсталират предварително браузъра Chrome преди да им позволят да предложат достъп до приложението Play store.

 

Второ, не разрешава на производителите да продават мобилни устройства базирани на конкурентни операционни системи, изградени върху отворения код на Андроид.

 

Трето, стимулира финансово производителите и мобилните мрежи да предоставят собствената му услуга за търсене като единствена предварително инсталирана опция.

 

 

Гугъл заяви в отговор, че не е задължавала производителите да инсталират предварително нейните приложения.

 

"Подходът на комисията…би означавал по-малко иновация, по-малък избор, по-малко конкуренция и по-високи цени", заяви в блога си шеф на компанията през 2016 г. и добави, че Apple и конкурента му операционна система iOS дават алтернатива на потребителите, припомня Би Би Си.

 

""

 

Гугъл вече направи компромиси в Русия, където местният антимонополен регулатор отправи сходни обвинения.

 

На потребителите на Андроид в Русия сега е предложен избор между Гугъл, Яндекс и Мейл.ру като зададени търсачки по подразбиране.

 

След въвеждането на промяната делът на Яндекс при мобилните търсачки нарасна от 34% до 46%, по данни на Statcounter.

 

Според някои юристи обаче спорът на ЕС с Гугъл ще отнеме доста повече време, преди да бъде решен. Причината е, че компанията е изключително подготвена да отстоява юридическите си права и може да обжалва в съдилищата на ЕС, както е ставало досега, а произнасянето на съдебно решение да се забави с години.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции