<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40448" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Електронните цигари водят до тежки заболявания на белите дробове, категорични са учените

05 Септември 2019
0 3174

Безвредността на електронните цигари, която отадва беше поставена под въпрос, вече окончателно е опровергана от учените. Последни изследвания показват, че рекламираните като безопасни електронни цигари всъщност съдържат опасни химикали – пропилен гликол и растителен глицерин, пише The Guardian.

 

 

""

 

 

През последните седем години постоянният поток от научни изследвания разкри потенциални рискове за здравето, свързани с електронните цигари. Тези рискове включват никотинова зависимост, увреждане на дихателните пътища и повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Сега учените добавят още едно тежко заболяване към списъка с опасни и вредни последствия от пушенето на такива цигари – липоидната пневмония – тежко възпаление на белите дробове, което може да бъде фатално.

 

 

""

 

 

Първият случай на липоидна пневмония, причинена от електронна цигара, е регистриран  през 2012 г. Между 2013 г. и 2018 г. има съобщения за още шест случая на това заболяване.

 

Учените и медиците са категорични: употребата на електронна цигара може да причини зависимост, болести и да доведе до смърт. Всеки, който избягва пушенето на тютюневи цигари поради здравословни проблеми, има всички причини да избягва и използването на електронни цигари по същите причини.

 

 

""

 

 

Ако сте непушач или бивш пушач, който днес използва електронни цигари, най-добрият начин да предпазите здравето си и своите бели дробове е да спрете да използвате електронни цигари веднага и никога повече да не пушите.

 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции