<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Третата вълн...

ЕМА продължава да не открива връзка между съсиреците и ваксината на AstraZeneca

01 Април 2021
0 220

Лекарственият регулатор на ЕС обяви, че не е устaновил някаква конкретна група по възраст, пол или здравно състояние, която да е специално податлива на образуване на кръвни съсерици в мозъка след ваксиниране с продукта на AstraZeneca, пише “Дневник” .

Но Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) добави, че хората трябва да знаят, че има “малка вероятност” от появата на редки тромби в кръвта, като при симптоми е нужно незабавно да потърсят лекар.

Проф. Гетов: Случаите с тромби след ваксиниране с AstraZeneca са ултра-редки (видео)

Анализирането на ситуацията продължава, докато няколко европейски държави още не са възстановили ваксинирането с продукта на AstraZeneca или го ограничават до определена възраст.

ЕМА продължава да не открива връзка между съсиреците и ваксината на AstraZeneca

“Не е доказана причинно-следствена връзка, но тя е възможна и анализът продължава”, се казва в съобщението след изслушванията на независими външни експерти в понеделник.

Оценката за ваксината на компанията остава, а тя е, че е достатъчно безопасна и може да се използва при извънредно одобрение, означаващо, че ползите са по-големи от рисковете.

Значителна част от докладваните случаи на съсиреци в мозъка – десетки сред милиони поставени дози – са на млади жени и такива на средна възраст. ЕМА не стига до заключение, че тази група е по-специална с нещо.

Ваксината на AstraZeneca си сменя името. Вече ще се казва “Ваксеврия“

Питър Арлен, ръководител на комисията за мониторинг на безопасността в ЕМА, обясни, че жените по принцип са по-податливи от мъжете за такъв вид съсиреци, както и че досега два пъти повече жени са получили дози на AstraZeneca.

ЕМА е анализирала 62 подобни случая от цял свят и се е консултирала с регулатори в Индия, Бразилия и Великобритания, както и за 44 подобни случая в Европейската икономическа зона. Към края на проверката (22 март) са поставени 9.2 милиона дози от AstraZeneca.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции