<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=21007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ЕС иска да затвори Балканския маршрут на бежанците

06 Март 2016
0 1911

Европейският съюз планира драстични промени за разрешаване на бежанската криза. Сред тях е пълното закриване на т. нар. Балкански маршрут за бежанците. Това пише австрийското издание "Дер Щандарт", цитирано от Vesti.bg.  

 

СОФИЙСКИ КВАРТАЛ Е ГАРА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА ЗА БЕЖАНЦИ

 

ГОСПОДАРИТЕ РАЗКРИВАТ КАНАЛ ЗА БЕЖАНЦИ: 500 ЕВРО И СИ В СЪРБИЯ

 

От "Дер Щандарт" разполагат с документи, които ще бъдат обсъдени на утрешното заседание в Брюксел. Според тях се предвижда Гърция веднага да създаде 50 хиляди места за бежанци, срещу отпускане на допълнителни средства от ЕС. Емигрантите, които нямат шанс да получат убежище, ще трябва веднага да бъдат връщани в Турция. Голяма част от мерките се основават на споразумението с Турция. Анкара трябва конструктивно да участва в контрола на външните граници в Егейско море и всички емигранти, които не могат да получат убежище в Европа, да бъдат връщани обратно.

 

Планира се да бъде приет договор за реадмисия между ЕС и Турция, който да влезе в сила от 1 юни. Предвижда се отпускане на хуманитарна помощ на обща стойност 700 млн. евро, от които 300 млн. евро през тази година. Освен това ще бъдат изпратени служители на европейската служба за гранична охрана "Фронтекс” в Гърция и по границата с Македония и Албания.

 

Също така трябва да започне функционирането и на първите приемни центрове, където бежанците ще бъдат регистрирани и подготвени за преразпределението в страните от ЕС. Най-късно до 1 април страните от ЕС трябва да изпратят служители на "Фронтекс", а Европол да подобри борбата срещу трафикантите на хора.

 

На практика срещата на върха в Брюксел утре трябва да позволи всички страни до края на годината да възстановят Шенген. Междувременно хиляди емигранти чакат възможност да напуснат Солун. Засилено е полицейското присъствие на места в града. В неделя се чака от островите извънредно да пристигнат още два ферибота с бежанци, съобщава Нова телевизия.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции