<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87896" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Откриха анти...

ЕС се кани да съди AstraZeneca заради недостига на ваксини

22 Април 2021
0 115

Европейската комисия се готви да заведе съдебно дело срещу AstraZeneca заради сериозното неизпълнение на ангажиментите за доставки на ваксини срещу Covid-19 от страна на производителя, пише “Булевард България”

Според “Politico” ЕК е повдигнала темата по време на среща на посланиците на държавите членки в сряда, като мнозинството от представителите на страните от ЕС са потвърдили, че подкрепят търсенето на съдебна отговорност от AstraZeneca. 

Вижте какви са вариантите за ваксинираните с първа доза на AstraZeneca (видео)

Целта на процеса е да се въведе изрично задължение за компанията да изпълнява ангажиментите си към ЕС при доставката на дози от своята ваксина, преди да обслужва останалите си клиенти. 

До края на тази седмица държавите членки трябва да решат дали ще подкрепят подобна инициатива от страна на ЕК, която подписа договора с AstraZeneca. 

ЕС се кани да съди AstraZeneca заради недостига на ваксини

Напрежението между Брюксел и британско-шведския фармацевтичен производител избухна през януари, когато фирмата изненадващо обяви, че няма да успее да изпълни предварително обещаваните обеми от доставки на ваксината за Covid-19. 

Към края на първото тримесечие AstraZeneca беше изпратила около 30 млн. дози в страните от ЕС на фона на планираните 100 милиона дози за този период в договора с комисията. 

Дефицитът на ваксини се отрази много тежко на имунизационните кампании в държави като България, които разчитаха основно на AZ за масовото имунизиране на населението.

Стигна се до политически спор на най-високо ниво за нуждата от подкрепа на изоставащите страни, при която лидерите от ЕС решиха да се откажат от част от дозите на Pfizer/BioNTech, за да преразпределят определени количества към източноевропейските държави. 

AstraZeneca прогнозира, че ще може да достави около 70 млн. дози в ЕС до края на юни 2021 г. при първоначално обещание от 300 млн. дози от ваксината си. 

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции