<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37796" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ето къде ще има нови паркинги в Борисовата градина (снимки)

30 Май 2019
0 4975

Интерактивна карта с проблемите в новия Подробен устройствен план на Борисовата градина, публикуваха във Фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".

 

 

Въпреки, че още миналата година Столична община обеща да не допуска автомобили в парка и да ограничи паркирането, оказва се, че сега са планирани няколко нови паркинга в района на Борисовата градина. Ето кои са те:

 

 

Нов подземен паркинг за 420 автомобила при бул. "Драган Цанков" и нов автомобилен подстъп към парка от кръстовището на булеварда с ул. "Кирил Видински". 

 

 

""

 

 

Нов наземен паркинг върху бившето трамвайно трасе към Дървеница за 104 автомобила. 

 

 

""
 

 

Нов наземен паркинг за 45 автомобила на гара Пионер – до бул. Симеоновско шосе  и един нов подземен паркинг за 340 автомобила. под терена на гара "Пионер" (бивша гара "Духовна семинария")

 

 

""

 

Нов наземен паркинг за 30 автомобила срещу болница "Токуда".

 

 

""

 

Нов наземен паркинг ще има и върху бившето трамвайно трасе към Дървеница за 104 автомобила.

 

Освен новите паркинги в района, Подробният устройствен план на Борисовата градина предвижда и премахване на конната база, която да се премести в Ловния парк. Според групата "Да спасим Борисвоата гардина" преместването на конната база реално ще доведе до нейното ликвидиране.

 

 

""

 

 

Предвижда се премахване на наземното пешеходно пресичане на светофара през Строителния техникум и вкарването на пешеходците в подлез.

 

 

ДА СЕ СТРОИ ПАРКИНГ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА ПРЕДВИЖДА ПРОЕКТЪТ ЗА СТАДИОН НА ЦСКА (СНИМКИ)

 

 

Според новия ПУП между 5 и 80% от всички дървета в лесопарковата зона на Борисовата градина ще бъдат изсечени, предупреждават още природозащитниците. "Цинично е да изсичаш дърветата поголовно, а после да строиш нов "музей за зелената памет на София", коментират още от движението "Да спасим Борисовата градина". 

 

 

ЩЕ СТРОЯТ ТРИ НОВИ СГРАДИ В "БОРИСОВАТА ГРАДИНА", СИГНАЛИЗИРА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

 

Столична община иска "възстановявне на архитектурни обеми" или изграждане наново на съществувало до към 1970 г. климатично училище. То е било място за лечение на деца с дихателни проблеми. Сегашното му "възстановяване" обаче ще бъде в една от най-мръсните зони в целия ЕС.

 

 

""

 

Предвижда се още Летният театър  да бъде приобщен към голям УПИ, заедно с гората, което да даде възможност за продажбата му от Столична община, тъй като теренът сега е с преобладаващо частна собственост. 

 

 

НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА, СПОРЕД ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

 

 

Теренът при "Гара Пионер" (бивша гара "Духовна семинария") е с предназначение за спорт и атракции, но с изменения на Закона за устройство и застрояване на Столична община се предвижда отпадането на това предназначение. Опасенията са, че ще последва съдбата на "София ленд", който първо е бил терен за спорт и атракции, а в последствие е предвиден за застрояване с офис сгради с неограничена височина.

 

 

""
 

 

На 5-ти юни официално ще бъде представен т.нар. подробен устройствен план (ПУП) на най-големия парк в столицата – Борисовата градина.

 

 

Граждански сдружения, природозащитници, общински съветници от опозицията се обявиха против документа и видяха в него заплаха за целостта на парка и за зелените площи. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции