<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Жените в Япония се борят за правото си да носят очила

09 Ноември 2019
0 966

В Япония започна кампания в защита на правото на жените да носят очила, съобщава Гардиън. Протестът набира популярност в социалните мрежи. Съпротивата е срещу остаряло схващане, че очилата не съответстват на традиционното кимоно. Протестът започна след като телевизионен репортаж показа редица частни фирми, които забраняват на служителките си да носят очила.

 

"Това са остарели правила, а в днешни условия са направо идиотски", пишат потребители в социалните мрежи. Работеща в ресторант разказва как многократно й било заявено, че е "грубо" да носи очила, тъй като не изглеждало добре, докато е облечена в кимоно.

 

"Ако правилата забраняват само на жените да носят очила, това е дискриминация", заяви директорът на японския клон на правозащитната организация Human Rigths Watch Канае Дои.

 

Това е поредната кампания в защита на жените в Япония. По-рано тази година започнаха опитите фирмите да бъдат принудени да отменят правилото дамите задължително да носят високи токчета, докато са на работа. В отговор японски министър заяви, че изискванията за облекло са  "нужни и подходящи".

 

Източник: Гардиън

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции