<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Журналисти, работили с Facebook срещу фалшивите новини: "Не им пука за истината"

13 Декември 2018
0 1716

Журналисти, работили за Facebook, проверяйки достоверността на фактите, слагат край на спорното медийно партньорство със социалната мрежа, заявявайки, че компанията не е направила нищо в борбата с дезинформацията.

 

 

 

Те споделиха пред Гардиън, че сътрудничеството с технологичната платформа с външни репортери и редактори е постигнало минимални резултати и че те са загубили доверието си във Facebook.

 

 

"Те са ни използвали за PR", каза Брук Бинковски, бивш главен редактор на Snopes – сайт за проверка на факти, който си партнира с Facebook в продължение на две години. "Те не вземат нищо насериозно. Те са по-заинтересовани да се представят добре пред обществеността… Очевидно не им пука."

 

Facebook започна изграждането на партньорства с медии след президентските избори през 2016 г., по време на които фалшиви новини и политическа пропаганда достигнаха стотици милиони потребители на платформата. Целта беше журналистите да сигнализират за фалшиви новини и да ограничат разпространението им, но явен ефект от това нямаше.

 

 

Facebook вече има повече от 40 медийни партньори по целия свят, включително Associated Press, PolitiFact и Weekly Standard.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции