<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37493" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо "Игра на тронове" имаше нужда от по-добри сценаристи?

20 Май 2019
0 2243

Провалът на последния сезон на "Игра на тронове" определено има и своята добра страна, защото се оказва, че сценаристите и писателите все пак не са взаимозаменяеми, пише The Guardian.

 

Докато следваше романите на Джордж Р.Р. Мартин, сериалът триумфира. Колкото по-далеч се отдалечаваше от шаблона си обаче, толкова по-лош започваше да става, a огромната част от феновете останаха меко казано недоволни от осмия и последен сезон.

 

Независимо дали историята в сериала се е развила правилно, ако една огромна част от аудиторията я смята за провал, то това определено ще доведе до противоречиви мнения и недоволства.

 

"Игра на тронове" трябваше да заеме челно място във великите фентъзи истории наред с "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените". Запитайте се обаче колко от феновете се отдадоха на магическите светове на Толкин и Роулинг, само за да останат разочаровани от развръзката?

 

Най-очевидната причина за провала на екранната адаптация е намалелият брой диалози. Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайс неслучайно са сценаристи, а не писатели, които не успяха да съчетаят цинизма, патоса, остроумието и болката, така както Мартин.

 

Никога не трябваше и да очакваме това от тях, защото Мартин е велик разказвач и въпреки, че Уайс и Бениоф имат своите силни страни, талантът им далеч не може да достигне неговия.

 

Истина е, че те са знаели как точно трябва да завърши цялата история, но шаблонът на Мартин не може гарантира добре структурирана история, както например един архитектурен план не може да гарантира, че ще имаме добре построена сграда.

 

Авторът на сагата е отдал твърде много време да създаде света и да разкаже "Песен за огън и лед" възможно най-детайлно, но Уайс и Бениоф я разказаха така в последните два сезона сякаш бързаха да не изпуснат влака. 

 

Те не са научили, че е по-добре да пропуснат даден персонаж или подистория, отколкото да ги оставят недовършени. В един момент видяхме как Джайм Ланистър и Бриен от Тарт си легнаха заедно, а в следващият видяхме как той я напуска, за да умре в прегръдките на друга жена – повече от ясно е, че те не могат да разкажат и покажат мотивите за такива действия, така като Джордж Р.Р. Мартин би го направил.

 

Фактът, че последният сезон се фокусира върху битката срещу Церсей, но въпреки това ние почти не я бяхме виждали до момента на разрухата на Кралски чертог и това, че в един момент три дракона не можеха да победят армията на Церсей, а в следващия миг само един я изпепели, допълва твърденията, че сезонът е провал.

 

Когато и ако изобщо завърши романите си, Мартин може би ще бъде запомнен като един от най-добрите фантастични писатели, наред с Толкин и Роулинг.

 

Дотогава обаче, телевизионната адаптация на "Игра на тронове" ще ни демонстрира и напомня, че няма заместител на творческата визия на оригиналния създател на каквато и да е творба.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции