<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо интернет пиратството се завръща?

28 Юни 2019
0 1832

За известно време изглеждаше, че интернет пиратството бе свършило и основните медийни конгломерати бяха разбрали това.

 

Благодарение на все по-бързия интернет и стрийминг услугите, достъпът до филми, телевизия и музика беше по-лесно, отколкото споделянето на файлове.

 

Само няколко години, след като изглеждаше, че заплашва цялата развлекателна индустрия, дори най-отдадените бивши "пирати" бяха доволни от "Netflix" и услугата, която предоставяше.

 

Стрийминг услугите са успешни, но проблемът е, че са твърде успешни.

 

Докато някога имаше само "Netflix" и филми с лошо качество в "YouTube", в момента има десетки стрийминг услуги, които ще бъдат пуснати на пазара скоро.

 

Някои от тях са "Netflix", "Hulu", "HBO Now", "Spotify", "Apple Music", "Disney +", "Quibi" и много други.

 

Тези услуги обикновено струват между 5 и 15 долара на месец, а ако искате да заплатите за всички тях, в крайна сметка ще плащате за такъв месечен абонамент, какъвто и за кабелна телевизия.

 

Знаете ли обаче какво е безплатно? Незаконно изтеглените филми.

 

Интернет пиратството се завръща.

 

В продължение на години, потребителите се оплакваха от обвързването с кабелни оператори, защото трябваше да плащат високи цени за стотици канали, които никога не гледат, за да получат няколко, които наистина гледат.

 

Нереализираната мечта беше, че в някакъв момент кабелните компании ще се откажат и ще предложат ценообразуване, при което клиентите плащат само за каналите, които искат.

 

Сега изглежда, че насищането на пазара на стрийминг услугите е довело до леко пречупена версия на този проблем – пакети със сериали, защото феновете не искат цялата стрийминг услуга – те искат само определени предавания.

 

ЗАЩО СТРИЙМИНГ УСЛУГИТЕ СА НА ПЪТ ДА СТАНАТ ДОСТА ПО-СКЪПИ?

 

Вчера хиляди абонати на" Netflix" бяха разстроени от новината, че сериалът на "NBC" – "Офисът" ще бъде свален от "Netflix" в края на 2020 година.

 

В "Twitter", "Netflix" обясни, че е разочарована от решението на "NBC":

 

"Тъжни сме от факта, че "NBC" реши да си върне "Офисът" за своята собствена платформа. Нашите абонати обаче ще могат да гледат сериала до края на януари 2021 година"

 

Казано с други думи – "Моля ви, моля ви, моля ви, не се отказвайте от абонамента си до края на 2021 година".

 

Изглежда, че Netflix е хваната в капан – тя не може да загуби мега-популярните си предавания, които й помагат да си запази абонатите, но пък прави повече пари от филмите и сериалите, които притежава изцяло.

 

Ето защо на първата страница и в известията на "Netflix" обикновено се рекламират нейните собствени продукции – "Netflix Originals", а не такива, които лицензират от другаде, въпреки че най-популярните ѝ предавания са лицензираните "Офисът" и "Приятели".

 

Всичко бавно, но сигурно бива разбито на пух и прах. Сега, ако искате едновременно да гледате "Офисът" и някой друг сериал, за който "Netflix" няма лиценз, ще трябва да плащате два абонамента вместо един.

 

Предстоящата услуга за стрийминг на "Disney" ще бъде единственото място, където да гледате "Отмъстителите: Краят", което е жалко за всеки, който е гледал "Отмъстителите: Война без край" в "Netflix" и иска да изгледа другите части от поредицата.

 

Един абонамент би могъл, в рамките на една година, да се превърне в три или повече, тъй като всяко студио и дистрибутор, които пропуснаха първия бум на стрийминг услугите, връща своите продукции и изгражда собствена услуга.

 

В този случай можете да платите за дузина различни услуги, за да опитате да гледате всеки нов сезон и филм, които ви интересуват законно или просто можете да се превърнете в "пират".

 

Вижте, не казвам, че интернет пиратството е добро нещо или дори оправдано.

 

Отбелязвам само, че индустрията отново създава условията, които позволяват на пиратството да процъфтява. Пиратството намаля, защото законните възможности за консумация на съдържание станаха по-лесни от незаконните.

 

Преди да започне да създава свои собствени продукции, "Netflix" събираше хиляди филми и шоута, които можеха да се гледат само с натискането на един бутон и си струва си да се отбележи, че между 2010 и 2018 година, броят на филмите, достъпни в "Netflix" е спаднал с 40%.

 

Сега, законните възможности за медийното потребление отново стават прекомерно тежки както във финансов, така и в логистичен план, защото най-доброто централизирано място за намиране на медии е отново посредством интернет пиратството.

 

Преди да започнете да съжалявате стрийминг компанийте трябва обаче да имате предвид, че те са жертви на своя собствен успех.

 

Би могло да се твърди, че културата на "binge-watch", която "Netflix" е запазила, е създала свят, в която плащането на месечна абонаментна сума изглежда безумно.Това е така, защото "Netflix" пуска оригинално съдържание доста често, което прави бизнес планът им неустойчив.

 

Замислете се – прекарвате един уикенд, гледайки цял сезон на даден сериал, а след това преминавате на следващия.

 

"Binge-watch" културата е обезценила телевизията в значителна степен и има каскаден ефект, тъй като прави така, сякаш сериалите се появяват безплатно.

 

Тъй като потреблението на стрийминг съдържание е толкова краткотрайно и се създава чувството, че не струва нищо, потребителите биха могли да си зададат въпроса: „Защо да не си тегля само съдържанието, което искам?“, ако смятат, че това няма да навреди на никого.

 

"Пиратството вреди!" – казват някои и може би наистина е така.

 

Тази линия на мислене често се основава на идеята, че всеки случай на пиратство представлява една загубена продажба на същия продукт, но това е заблуда.

 

Всъщност най-активните пирати често харчат най-много за съдържание, защото в много от случаите интернет пиратството е нещо като "опитайте преди да купите", а и понякога хората просто предпочитат да имат съдържанието си локално, вместо да зависят от интернет.

 

Независимо от това, идеята, че онлайн пиратството е идентично с кражба в най-добрия случай е просто спекулация и затова е трудно да се твърди, че "Netflix", "HBO", "Hulu", "Spotify" ще загубят пари, които иначе за щели да спечелят.

 

Въпреки че интернет пиратството може да се върне, това се случва в значително различна онлайн среда от тази в началото на хилядолетието.

 

Твърдият урок, който филмовата и музикалната индустрия научи за пръв път, е, че борбата с пиратството в съда е едно глупаво начинание – не можете да изплашите хората, а само да им предложите по-добри алтернативи.

 

Освен това, поколението "Z" и отвъд може би дори не са запознати с особеностите на начина, по който работи пиратството – фактът, че много смятат, че "Офисът" е продукция на "Netflix", a не сериал, който се излъчваше по NBC в продължение на години e доста показателен.

 

Пиратството никога не си отиде наистина, но "The Pirate Bay", макар и неуязвим, е сякаш по-скоро един прашен, античен уеб сайт.

 

Да знаеш къде да намериш правилните албуми в правилните пиратски сайтове в днешно време е сякаш като тайнствено познание, което се предава от родител на дете.

 

Остава обаче да се види дали компаниите, предлагащи стрийминг услуги ще могат да предвидят тази циклична промяна и ще измислят начин да се борят с нея.

 

Изглежда безспорно, че с разширяването и отделянето на медийната индустрия, интернет пиратството ще бъде нещото, което още веднъж ще се завърне и ще представлява огромен проблем за медийните гиганти.

 

 

Източник: Intelligencer

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции