<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо опасността от 5G мрежите е просто мит?

18 Юли 2019
0 2879

Погледнете в коментарите под всяка статия за 5G и има голям шанс мотивът за опасността за здравето от 5G мрежите да бъде споменат от някого.

 

Твърденията, че 5G мрежата причинява рак на мозъка, продължават да се разпространяват, въпреки повтарящите се уверения от експерти, че това не е вярно.

 

„Ню Йорк Таймс“ дори подробно описа как е възникнал митът за това и защо в него няма никакъв смисъл.

 

Идеята, че 5G мрежите са опасни за здравето, за пръв път била предложена от човек, който изглежда е имал нужната експертиза, за да го направи – д-р Бил Къри.

 

Той е работил като частен консултант през 90-те години, след като федералните бюджетни съкращения доведоли до края на научната му кариера. Той е специализирал и е имал образование в сферата на физиката и електротехниката.

 

Неговите пълномощия и десетилетия опит във федералните и промишлени лаборатории, включително Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в САЩ, най-вероятно са го направили най-подходящия кандидат за проучването на Брауард.

 

"Той беше много умен човек", спомня си Гари Браун, експерт от технологичния отдел на областта, който работил с д-р Къри, по време на проучването.

 

 

""

 

 

Основата на мита е в диаграмата по-горе, която очевидно показва, че колкото по-висока е радиочестотата, толкова повече микровълново излъчване се абсорбира от мозъка.

 

Това е проблем, защото 5G всъщност работи на по-високи честоти от по-старите мобилни сигнали, започвайки от същите честоти, използвани от "Wi-Fi" мрежите, като нарастват оттам нататък.

 

По-късно д-р Къри дори твърди, че по-високите честоти на LTE също са вредни за човешката тъкан.

 

Неговият анализ на физиката наистина е бил правилен, но е имало само един проблем – д-р Къри е нямал никакъв опит в биологията. Ако имаше, щеше да знае, че кожата ни блокира високите честоти, използвани в 5G мрежите и точно затова резултатите от проучването са неверни.

 

Според експертите по биологичните ефекти на електромагнитното излъчване, радиовълните всъщност стават по-безопасни при по-високи честоти, а не по-опасни. Изключение са свръхвисокочестотни енергии, като рентгеновите лъчи, които се държат по различен начин и представляват риск за здравето.

 

В своетото проучване, д-р Къри се позовавал на проучвания за това как радиовълните засягат тъканите, изолирани в лаборатория и погрешно интерпретирал резултатите като прилагащи се и към клетките дълбоко в човешкото тяло.

 

Неговият анализ не е взел под внимание защитния ефект на човешката кожа.

 

При по-високи радиочестоти кожата действа като бариера и предпазва вътрешните органи, включително мозъка, от честотите. Човешката кожа блокира дори и по-високите честоти на слънчева светлина.

 

"Ако телефоните имаха връзка с рака, трябваше да видим значителен скок, но това просто не се случва", написа наскоро в " The Guardian" Дейвид Робърт Гримс, учен от Оксфордския университет.

 

Е, следващия път, когато видите някой да разпространява мита, че 5G мрежата може да причини рак, то можете да го препратите към статията на "Ню Йорк Таймс".

 

 

Източник: 9to5mac

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции