<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо победата на "Манчестър Сити" над "Уотфорд" доказа, че нещо във футбола е счупено?

20 Май 2019
0 3016

Голове, голове и още голове! "Манчестър Сити" в събота бе блестящ, безмилостен, безжалостен и напълно заслужаващ да се изравни с рекордното ниво на голове във финала на ФА Къп.

 

 

Качеството на футбола му е безпрецедентно – 169 гола в 61 мача във всички турнири, като 11 пъти играчите отеблязаха пет или повече гола през този сезон. И все пак, изглежда сякаш това е един различен отбор от този, който познаваме, а също така и един различен турнир, защото от гледна точка на конкурентоспособността, "Уотфорд" дори не могат и да се доближат до нивото на "Сити".

 

 

"Гражданите" са прекалено добри и това извади на повърхността притесненията относно финансирането и собствениците на тима. Притеснения, които може би трябваше да възникнат доста по-рано.

 

 

Няма съмнение, че Пеп Гуардиола определено прави играчите по-добри и няма съмнение, че отборът е похарчил парите си изключително ефективно. Наравно с тези неща обаче са мащабите и източникът на тези ресурси, които са безпрецедентни, дори и разследването на УЕФА да не покаже нещо нередно.

 

Финалът миналата събота не бе игра – това сякаш бе една странна и брутална сцена, в която "Манчестът Сити" успя да покаже истинската разрушителна сила на играчите си.

 

 

Няма смисъл да се преструваме – "Уотфорд" може и да е завършил на 11-то място във Висшата лига, но имаше с 48 точки по-малко от шампионите. "Манчестър Сити" и "Уотфорд" вече не играят една и съща игра.

 

 

Вярно е, че това е втората победа с най-много голове във финал на ФА Къп, но през 1903 година, "Бъри" не беше току-що спечелил Висшата лига, не бе събрал 198 точки за два сезона и не бе финансиран от суверенното богатство на емират. Говорейки за това, "Бъри" всъщност не е печелил трофей оттогава и изглежда много по-малко вероятно "гражданите" да имат същите неуспехи занапред. 

 

Двете ситуации са просто несравними.

 

 

Не само, че "Уотфорд" загубиха последните си 11 мача срещу "Манчестър Сити", но също така не са успявали да ги победят от 30 години. Това значи, че без огромното финансиране, което биха получили от някой шейх или олигарх, който иска да подобри репутацията си, то няма никакви изгледи отборът да се доближи до нивото на "гражданите".

 

 

Винаги е имало големи и богати клубове, но никога клубове, чиито статут на най-върха на играта да е толкова сигурен. Във всичките си 67 мача от Висшата лига през този сезон един от отборите е притежавал 70% или повече от топката. Преди 15 години е имало само един отбор, който го е постигал. Това значи, че една от шест игри е била почти безмислена.

 

 

Има известна нечестност, че брилянтната игра на "Сити" е причината за тези опасения, но ако не друго, то те определено са използвали ресурсите си твърде добре. Събота все пак беше тъжна гледка, защото сякаш традиционният и свиреп английски футбол изчезна и нямаше никаква драма, която да задоволи жаждата за екшън на феновете.

 

 

Дори и феновете на шампионите не бяха особено ентусиазирани и аплодираха головете им сякаш от задължение, но пък може би има някакво удоволствие, което може да се извлече от това да гледаш как невероятни хора показват своя талант. 

 

 

Играчите на "Сити" притежават талант и то в изобилие, но мачът в събота определено изглеждаше сякаш бе проява на безмислена виртуозност.

 

Източник: The Guardian
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции