<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37956" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо стойката за новия монитор на Mac Pro се оказа огромен пиар провал?

05 Юни 2019
0 4576

Apple не само показа монитор за 5,000 долара по време на WWDC, но също така обяви, че стойката, която върви с него ще струва допълнителни 1,000 долара.

 

В началото нямаше прекалено много реакция на началната цена от 4,999 долара за самия монитор или за струващата 1,000 долара стойка, защото все пак това е монитор предназначен за професионалисти – фотографи, монтажисти и други хора работещи в креативни индустрии. 

 

Подобни монитори обикновено струват над 10,000 долара, а Apple сранява нейния дори с един, който струва 43,000 долара.

 

Интернет пространството обаче не си замълча и определено имаше какво да се каже за допълнителната стойка.

 

"Можем да посочим момента, в който Apple загуби аудиторията по време аа на WWDC в понеделник.

 

Джон Тернус, вицепрезидентът на Apple за хардуерното инженерство току-що бе разкрил, че Pro Display XD – новият висок клас 6K монитор, ще струва 4,999 долара. Това е доста скъпо, но разумно, като се имат предвид всички функции, които мониторът предлага. 

 

Имаше обаче още нещо, което определено не изглеждаше добре, защото малко след това той разкри, че стойката към него ще се продава отделно на стойност 1,000 долара. 

 

Тълпата, която дотогава беше най-много ентусиазирана, изглежда утихна достатъчно, за да накара Тернус да заеква, докато продължаваше. 

 

Той беше напълно неподготвен за факта, че феновете на Apple, ще поставят под въпрос славната технология, която им се представя", твърди Endgadged.

 

Gizmodo отиде дори по-далеч:

 

"Apple продължиха да нанасят удари по банковите сметки на хората навсякъде по света, след като обявиха, че стойката за Pro Display XDR ще струва допълнителни 1,000 долара. Искам да подчертая, че това са 1,000 долара само една стойка за монитор.

 

Надявам се, че ще се хареса, тъй като освен VESA адаптера на Apple, тя е единственият ви избор освен, ако не си направите стойка сами, за да можете да използвате монитора пълноценно. 

 

След като основното представление на Apple свърши, изглеждаше, че скъпата стойка бе единственото нещо, за което хората искат да говорят. Всъщност, цената й е толкова висока, че дори се чу, че публиката бе в шок, когато научи за цената й. 

 

Имайте предвид, че това е в стая, пълна с репортери, служители , разработчици и други различни последователи на Apple, които наистина би трябвало да са "имунизирани" срещу обикновено шокиращите цени на компанията"

 

Освен трудността да разберем как такава цена може да бъде оправдана, всичко това изглеждаше като огромен и напълно ненужен пиар провал от страна на Apple.

 

Mac Pro стартира на цена от 6,000 долара и вероятно може да достигне максимална цена около 50,000 долара. Нека предположим, че бихме избрали една средна конфигурация и похарчим 25,000 долара. След това трябва да похарчим още 5,000 за монитор, но както знаем повечето професионалисти работят с по два монитора, в резултат на което стигаме до 10,000 долара за два. 

 

Цената за един средно мощен Mac Pro с два монитора вече става 35,000 долара.

 

Честно казано, допълнителните 1,000 долара за стойката, или 2,000 за две, са почти без значение. В случай, че закупите такава конфигурация то ще е, защото имате нужда от нея и ще ви направи много пари. 

 

Цената не би направила впечатление на човекът, който купува такава конфигурация, ако общият размер на сметката достигне 37,000 долара вместо 35,000. 

 

Обявяването на стойката като допълнителена част от монитора на стойност 1,000 долара обаче, дава причина на огромна част от интернет пространството и хората да мразят Apple.

 

Apple може да твърди, че прави услуга на купувачите, защото някои от тях няма да искат стойката и така ще могат просто да си купят VESA адаптера за 199 долара вместо нея, но все пак решението им все ще си остане доста глупаво, дори компанията да има добри намерения.

 

Това не трябваше да бъде монитор за 5,000 долара със допълнителна стойка за 1,000 долара. Това трябваше да бъде просто един монитор за 6,000 долара и тогава всички щяха да имат същата реакция, каквато имаха, когато разбраха, че мониторът струва 5,000 долара.

 

В зависимост от гледната точка, хората или щяха са шокирани или щяха да си помислят, че си заслужава, имайки предвид какво получавате, и в крайна сметка всички щяха да продължат деня си спокойно.

 

 

Източник: 9to5Mac
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции