<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38645" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо стрийминг услугите са на път да станат доста по-скъпи?

28 Юни 2019
0 1258

Най-гледаното шоу в щатския "Netflix" е американската версия на "Офисът" и въпреки, че платформата изпомпва абсурдно количество оригинални продукции – общо 1500 часа през миналата година, се оказва, че всички просто искат да гледат десетгодишен комедиен сериал.

 

Дори в един от докладите за миналата година се твърди, че "Офисът" генерира 7% от всички гледания в щатския "Netflix" и точно затова бе очаквано, че  NBC ще си го поиска обратно.

 

Тази седмица беше обявено, че "Netflix" не е успяла да осигури правата си върху "Офисът" след януари 2021 година.

 

Добрата новина е, че сериалът все още ще бъде на разположение за гледане на други места.

 

Лошата обаче е, че “на други места” означава новата платформа за стрийминг на "NBCUniversal".

 

Като зрители, имате право да се чувствате безпомощни. Разрушаващият индустрията успех на "Netflix" означава, че всеки иска парче от пая.

 

Точно сега, нещата са почти управляеми – ако имате абонамент за "Netflix" и абонамент за "Amazon Prime" вие имате почти пълен пакет, но нещата са на път да се обърнат към по-лошо.

 

През ноември "Disney" ще пусне "Disney+" – платформа за стрийминг, която не само ще блокира огромно количество съществуващо съдържание (филми на Дисни, шоута на ABC, филми на Marvel и Pixar, Lucasfilm, "The Simpsons" и всичко друго, създадено от Fox), но също така ще ви предложи редица нови сценарии, показващи Марвел, които директно ще информират за действията във филмовата вселена на Marvel.

 

С други думи, ако искате да разберете всичко, което се случва във всеки филм на Marvel от този момент нататък, ще трябва да се абонирате за "Disney+".

 

"Apple" също ще влезе в стрийминг пазара по едно и също време, обещавайки нови продукции от София Копола, Дженифър Анистън, Опра Уинфри, Рийз Уидърспун, Бри Ларсън, Деймиън Шазел и Стивън Спилбърг.

 

През следващите три години "Apple" ще похарчи 4,2 милиарда долара за оригиналните си продукции и няма да можете да гледате нито една, ако не плащате месечна премия.

 

Има и толкова много други – "NBCUniversal" изтегля своите продукции от "Netflix" за собствената си платформа и не след дълго "Приятели" вероятно ще бъде достъпен единствено в новата стрийминг услуга на WarnerMedia – заедно с филмите "Властелинът на пръстените", филмите от поредицата "Хари Потър", всичко, което се базира на комиксите на "DC" и всичко от "HBO".

 

Смята се, че услугата ще струва около 15 паунда на месец, което се равнява на около 30 лева.

 

В Обединеното кралство, "BBC" и "ITV" ще обединят архивите си зад услуга, наречена "BritBox".

 

Бившият оперативен директор на "Disney" – Джефри Катенбърг е на път да стартира платформа наречена "Quibi", която ще направи достъпно съдържание от Стивън Спилбърг и други, което е предназначено да бъде гледано на смартфон или таблет.  

 

"YouTube", от своя страна, произвежда все повече оригинално съдържание, което е достъпно само срещу абонамент, а на всичкото отгоре дори и "Facebook" създаде сериал.

 

Както сами виждате, гледането на телевизия е на път да стане много, много скъпо.

 

Ще има момент, в който зрителите ще достигнат и прага си на толерантност към месечните абонаменти – може би ще могат да се абонират за още една услуга, но само ако се отпишат от съществуваща такава, което означава, че телевизията ще стане по-елитарна, диференцирана и фрагментирана, каквато е и в момента.

 

Има огромна разлика между това да не можеш да гледаш всичко, защото имаш прекалено голям избор и да не можеш да гледаш всичко, защото нямаш достатъчно пари.

 

Най-важното е, че всички трябва да помним, че тази война със съдържанието е изцяло зависима от фундаменталното неразбиране на навиците ни на гледане на филми и сериали.

 

"Netflix" не стана гигант, защото хората искаха да гледат конкретно шоу. Тя стана гигант, защото хората искаха да гледат всичко.

 

Когато стартира своята платформа за стрийминг, хората харчеха повече от 15 паунда (около 30лв.) само, за да гледат един единствен сезон на любимия си сериал на DVD.

 

Така че, за да можеш да гледаш всеки сезон на даден сериал  и всеки сезон на стотици други за 15 паунда бе революционно.

 

Целият смисъл на "Netflix" беше, че това е сравнително достъпна платформа, която имаше умопомрачително съдържание.

 

Ето защо хората я харесват и ето защо много хора се абонираха и продължават да се абонират. Това обаче много скоро ще бъде един далечен спомен.

 

Бизнес моделът "Netflix" беше чудесен за зрителите, но беше очевидно, че не можеше да продължи дълго. Създателите на съдържание станаха алчни и уплашени, а сега са решени да върнат нещата стъпка назад.

 

Те ще принудят всички да плащат за всичко поотделно, абонаментната база ще се раздели, а доставчиците ще трябва да си възвърнат парите, които харчат, за да се конкурират с "Netflix".

 

Например 500-те милиона долара, които "NBCUniversal" е изхарчила, за да си върне "Офисът"", 250-те милиона, които Amazon харчи за нов сериал във вселената на „Властелина на пръстените“ и 500-те милиона долара, които „WarnerMedia“ е похарчила, за да си осигури услугите на Джей Джей Ейбрамс – което означава, че цените на абонаментите само ще се увеличават.

 

Не се заблуждавайте – ние сме тези, които вероятно ще бъдат ощетени, защото златната ера на телевизията може би е факт, но златната ера на стрийминг услyгите скоро ще е просто един спомен.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции