<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37519" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо Уестерос се върна в изходна позиция въпреки всичко, което се случи?

21 Май 2019
0 3946

През 2011 година, "Игра на тронове" направи премиерата си с историята на огромно царство, разкъсвано от политическо напрежение. Уестерос е континент, представен като съвкупност от обединени, някога независими царства, разделяни от етнически и религиозни възгледи и управлявани от цар, който няма реалното желание да управлява и който, бързо научихме, че няма легитимни наследници. 

 

Веднага след смъртта на Робърт Баратеон, седемте кралства се впуснаха във война за това кой ще управлява измежду съперничещи и властолюбиви благородници, някои от които се възползваха от възможността да претендират, че са законните престолонаследници. 

 

Сега, след много години на кръв и битки, сагата стигна до своя край.  Мирът и стабилността се завърнаха в Уестерос, Санса Старк обяви независимостта на Севера, а брат й Бран "Счупеният" седна на трона. 

 

Осем сезона след началото на сагата обаче, отново сме свидетели на един раздвоен и разединен континент, управляван от владетел, който не иска да управлява, няма и не може да има наследници. 

 

Уестерос е прецакан. 

 

Знам, че зрителят трябва да извлече чувства на познатост и привързаност от последната сцена на Върховния съвет, които бяха предизвикани от кавгите за корабите и публичните домове, но той най-вече трябва да се тревожи за бъдещето на сегашните вече шест кралства.

 

Като за начало, Бран, човекът, който знае какво ще се случи в бъдещето, е прекалено зает да да влиза в главите на животни и хора и да контролира действията им, за да даде какъвто и да било съвет или предупреждение, а дума да не става и за управление.

 

Най-отличителните подвизи на неговия съветник в предишната му позиция като "Ръка на кралицата" са, че бе изигран от Церсей, когато тя обеща да изпрати армията си за битката срещу Белите бродници, а също така не бе в състояние да предотврати неговата кралица да извърши ужасно военно престъпление. 

 

Първата задача на Тирион като "Ръка на краля" бе да назначи корумпирания и неквалифициран Брон за надзорник на хазната и това е повече от обезпокоително.

 

Имайки предвид нещата, които се случиха, Тирион може и да не е имал избор, но Брон вече е лорд на Хайгардън – кралството, което е от изключителна важност за стабилността в Уестерос.

 

Полодородните му земи и многобройни ферми са изключително важни за изхранването на континента и Брон определено е бил в добра позиция, за да поставя условия, като например назначаването му като надзорник на хазната.

 

По време на зимните сезони, влиянието на Брон само ще се увеличава, особено сега, когато голяма част от континента и обработваемата му земя бяха загубени заради обявяването на Севера като независима територия.

 

Говорейки за това, Тирион и Бран не помислиха ли, че неназованият нов принц на Дорн, чиято етнически различна територия е независимо царство 100 години преди действията в сериала, не е забелязал колко лесно Бран остави контрола върху Севера в чужди ръце? Не помислиха ли, че Яра Грейджой, лорд на независимите Железни острови, също не е обърнала внимание?

 

Първото действие на Бран като крал, бе да покаже личностна слабост, която силно ще намали политическото му влияние.

 

В случай, че не може да е сигурен, че Севера ще е негов съюзник при всякакви обстоятелства, то той ще има проблеми с опазването на мира в шестте кралства, особено ако проявява фаворитизъм към лорда на Хайгардън.

 

Е, към този момент Бран най-вероятно ще може да спи спокойно знаейки, че Санса, която управлява на север, със сигурност ще го подкрепи, но ако има нещо, което сме научили през тези осем години е, че семейните връзки в Уестерос в повечето случаи не значат много.

 

Гледайки финала, бе трудно да не бъдем ядосани, но това не решава нищо. Сделката, която бе направена между Сив Червей и благородниците на Уестерос ни остави точно там, където започнахме. 

 

Отново виждаме как слаб и неизаинтереосван цар, който е до голяма степен зависим от контролиращите и конкуриращи се благородници, които до голяма степен управляват независими кралства.Това е, както самият сериал ни показа през годините, една рецепта за бедствие, която единствено може да доведе до нестабилност, война и насилие. 

 

Ако трябва да сме честни, позицията на Бран е дори по-лоша и от тази на Робърт Баратеон, тъй като няма и няма да може да има наследник, царството му е по-малко и отгоре на всичко опостушено от Денерис, съветниците му бяха свидетели на това колко лесно могат да доминират над него, а също така има и армия от стотици Неопетнени, които най-вероятно го мразят и са на остров доста близо до Кралски чертог.

 

Какво ще се случи докато Бран царува? Какво ще се случи, когато умре?

 

Уестерос може и да е постигнал така желания, но нестабилен мир, но той е основан на близостта между управляващите благородници, а не на ясна политическа система или структура на властта. Това е една нестабилна система, която ще продължи до момента, в който възгледите на управляващите започнат да се разминават.

 

Историкът Брент Сирота идеално описа ситуацията в един свой туит в понеделник сутринта:

 

"Истинският проблем на седемте кралства е феодалната анархия, слабото управление и прекалено влиятелните субекти. "Счупването на колелото" изисква по-голямо правителство, а не по малко. По-силна корона, а не еманципация".

 

Източник: Vulture
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции