<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо футболният агент Мино Райола е мечтата на всеки футболист и кошмарът на всеки мениджър?

26 Юни 2019
0 3589

Една сутрин в края на 1992 г., на стария тренировъчен терен на Аякс, Брайън Рой отива да изчисти шкафчето си и да се сбогува със своите съотборници.

 

След четири години в клуба на родния си град той си тръгва от Амстердам, за да се присъедини към Фоджа в една от първите многобройни международни сделки между футболни клубове на Мино Райола.

 

Предишната вечер, когато Аякс играе срешу Фейенорд, фен вдига плакат с надпис "Благодаря ти, Брайън!".

 

Не винаги обаче футболните фенове са изразявали такава благодарност към клиентите на Райола.

 

Това лято, в зависимост от това как ще се развият нещата, привържениците на Манчестър Юнайтед едва ли ще изпратят Пол Погба с топли пожелания за успешно бъдеще в Мадрид или Торино.

 

Перспективата за тази сделка от 100 млилиона британски паунда стана по-вероятна миналата седмица, когато по време на посещение в Япония, френският полузащитник заяви готовността си да приеме „ново предизвикателство“ далеч от Олд Трафорд.

 

Някои може да си помислят, че подпомагането на Ола Гунар Солжер да спасява великия клуб от упадък представлява достатъчно предизвикателство за всеки, но това не е начинът, по който Райола работи.

 

Противоречива фигура, особено в Манчестър, където той е ненавиждан от Алекс Фъргюсън и Пеп Гуардиола, агентът е свободен да преговаря от името на Погба, само защото спортният арбитражен съд прие жалбата му срещу издадената срещу него тримесечната забрана от ФИФА през май, която щеше да му попречи да участва във всякакви футболни дейности.

 

Санкцията първоначално бе наложена от италианската футболна асоциация "FIGC", но естеството на посочените нередности така и не беше официално оповестено.

 

От друга страна, Аякс все още може да бъде благодарен за участието на агента в договарянето на огромната цена от 340,000 паунда на седмица за период от пет години за  играча Матейс де Лигт – техният 19-годишен капитан.

 

Според доклад на "Sunday Times" от края на седмицата, Ювентус, с който Райола често прави бизнес, е главният фаворит, който е склонен да плати около 75 милиона паунда за Погба, като размерът на комисионната на агента също е фактор в преговорите.

 

Има много влиятелни футболни агенти, но 51-годишният Кармине Райола е сред онези, които изглежда въплъщават най-ясно промяната в отношенията между клубовете и играчите. Отличителното нещо при него е, че той обгръща играчите си в прегръдка, която надхвърля бизнес срещите.

 

Преди две години, след като току-що бе преместил Погба от Ювентус в Юнайтед за рекордната сума от 89 милиона паунда, той показа това негово качество в интервюто си със Саймън Купър от "Financial Times":

 

"Изобщо не го възприемам като клиент… всъщност смея да кажа, че той е като част от моето семейство", каза тогава той за французина.

 

Футболното семейство на Райола е в центъра на дейностите му през това лято.

 

След като Де Лигт вече направи своя избор, дали Погба ще се присъедини към сънародника си Зинедин Зидан в проект за реставрация на Бернабеу или ще отиде в Ювентус, където спечели четири последователни титли от Серия А и се чувства у дома си?

 

Ако методите на Райола са накарали някои силни мъже да го мразят, мрежата от контактите, изградена през десетилетията, му е дала значително влияние, а преди повече от четвърт век отпътуването на Рой от Амстердам укрепи отношенията на амбициозния млад агент със Зденек Земан – главният треньор на Фоджа.

 

Две години по-късно, когато Земан се премести в Лацио, Райола му доведе Павел Недвед – много желан играч след изпълненията му с Чехия на Европейското първенство през 1996 година. През 2001 година, Райола премести Недвед в Ювентус, където спечели Златната Топка.

 

През 2004 година, Райола представи друг играч на клуба – Златан Ибрахимович и началото на одисея, която заведе нападателя на Швеция в Интер, Барселона, Милано, Пари Сен Жермен, Манчестър Юнайтед и ЛА Галакси, докато Райола сърфираше в променливите течения на футболния пазар.

 

В Ибрахимович Райола видял перфектния нов член на семейството си:

 

"Веднага разбрах, че е арогантно копеле – с други думи, точно като мен", каза агентът в интервю относно последната автобиография на играча, скромно озаглавена "Аз съм футболът", но имаше още нещо.

 

Райола научи Ибрахимович да ограничава несъгласието си на терена и да последва примера на Недвед, който тренираше с натрапчивост.

 

"Прехвърлих нещата, които които научих от Павел Недвед в Златан, а това, което научих от Златан, прехвърлих в Пол Погба. Пол видя в Златан това, което вижда в себе си – едро момче от улицата, но прецизен с топката, а също така споделяха и едно и също чувство към футбола – печели, печели, печели!", добави Райола.

 

Не точно същото чувство обаче беше на преден план при играча с номер шест по време на заключителните етапи на сезона на Юнайтед. Основният провал на Райола беше с друг футболист, който също си личеше още като дете от улицата, че е голям и изключително прецизен с топката.

 

Проблемът с Марио Балотели беше, че всъщност играенето на футбол заемаше второ място спрямо нещата, които талантът му му донесе.

 

За Балотели, Погба, Де Лигт или Ибрахимович има само една кариера и те зависят от Мино Райола, който може да гарантира, че тя ще е успешна.

 

За самия Райола обаче, това е просто още едно лято на футболния пазар, където той ще открива слабостите, срещу които има антидот и не на последно място – ще изчислява новите си приходи.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции