<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Зоран Заев: Приемаме препоръките на България за членство в ЕС

30 Септември 2019
0 722

Македония приема препоръките на България след приключилата консултативната среща в София при българския президент Румен Радев, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Dir.bg.

 

"Подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение", каза министър-председателят.

 

Припомняме, че тази сутрин Радев свика извънредна среща по въпросите около очакваната покана за членство на Северна Македония в ЕС. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, шефовете на парламентарните групи с изключение на ДПС.

 

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПРЕ СКОПИЕ ЗА ЕС, НО ПРИ ЯСНИ УСЛОВИЯ ДА НЕ СИ "ИГРАЕ С ИСТОРИЯТА" (ВИДЕО)

 

След разговорите стана ясно, че България ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но под условие, че има необходима национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.

 

Румен Радев открои и важността на очертаването на т.нар. червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

 

Зоран Заев отговори, че не е достатъчно само Скопие да направи отстъпки. 

 

"Не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България", каза той.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции