<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Илон Мъск предложи звуци за автомобилите "Tesla": от блеене на коза до удар на кокосови орехи

08 Октомври 2019
0 433

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск каза, че иска автомобилите на компанията му да предлагат персонализирани звуци за клаксоните и за движението, като предложи те да включват звуци на кози, други животни и дори кокосови орехи.

 

Уеб сайтът "Teslerati" отбеляза, че това последно предложение изглежда е препратка към крал Артур във филма "Монти Пайтън и Свещеният граал", който кара своя помощник Паци да използва чифт половинки от кокосови орехи, за да имитира звука на каляската му.

 

От септември следващата година електрическите автомобили, продавани в САЩ, ще трябва задължително да издават изкуствен шум, когато пътуват под 30 километра в час, за да компенсират липсата на двигател с вътрешно горене, като Electrek съобщи, че Tesla вече е започнала да добавя такива звуци към Model 3 миналия месец.

 

Американската национална администрация за безопасност на движението по магистралите наскоро е предложила и нови правила, свързани с функциите, които ще позволят на шофьорите да избират персонализираните звуци на превозното им средство.

 

Що се отнася до Tesla обаче, на компанията може би ще ѝ е по-трудно да приложи новите звуци в Европа. Правилата на ЕС, които трябва да влязат в сила през 2021 г. уточняват, че изкуственият шум на електрическите автомобили „трябва да звучи подобно на звука на превозно средство от същата категория, оборудвано с двигател с вътрешно горене“.

 

След първоначалната публикация на Илон Мъск в Туитър, десетки потребители побързаха да предложат и други звуци, с които автомобилите на Tesla могат да се снабдят.

 

""

 

Един от клубовете на собствениците на Tesla предложи „звуци от джунглата и тропическите гори“, а друг потребител попита дали колите на Tesla ще позволяват на потребителите да качват свои собствени потребителски звуци, като Мъск каза, че ще вземе този въпрос под внимание.

 

Наредбите около това как трябва да звучат клаксоните на електрическите автомобили, поне в САЩ, изглеждат малко по-гъвкави. Въпреки че наредбите се различават в различните държави, много от тях твърдят, че звукът на клаксона ще е приемлив, стига да се чува от 60 метра и да не е „неоснователно силен или остър звук“.

 

Пристигането на електромобили на масовия пазар означава, че много от старите ни предположения за начина, по който изглеждат и звучат нашите автомобили, ще загубят значение. Както сами виждате, звуците от кози и кокосови орехи може да са лекомислено предложение за бъдещето на индустрията, но определено е бъдещето, с което скоро можем да се сблъскаме.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции