<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Илон Мъск зави, че "Тесла" ще има напълно автономни автомобили до края на 2020 година

25 Април 2019
0 860

По време на събитието “Денят на инвеститорите на автономията”, проведено от “Тесла” в понеделник, Илон Мъск отправи остри критики към своите конкуренти и тяхната технология.

Според него сензорът “LIDAR”, който всички смятат за основна част от автономните автомобили, е “безмислен”.

Освен това, той заяви, че “всеки, който разчита на “LIDAR”, е обречен. Напълно обречен, защото тези сензори са ненужни и скъпи”.

Симулационните програми, които повечето компании използват с цел да събират информация чрез милиони ситуации на “крайни случаи”, за да компенсират милиони изминати километри са добри, но не чак толкова, твърди Мъск.

“Наистина има и добри симулации, но фактът е, че те не улавят малките и странни неща, които се случват в реалния свят”, каза той.

Използването на прецизни GPS карти за управлението на автономни автомобили според него е “наистина лоша идея”, в резултат на която ще се създаде “система, която е изключително крехка”, тъй като е твърде зависима и не може да се адаптира.

Изпълнителният директор на “Тесла” също така зави, че колите им ще покриват стандарта “Ниво 5” до края на 2020 година, което значи, че те ще могат да се движат напълно сами без човешки надзор във всякакви условия.

“След точно една година, ние ще имаме над един милион напълно автономни коли, с напълно автономен софтуер и всичко друго”, заяви Мъск.

Това не е първият път, в който той е правил преувеличени прогнози и точно затова думите му не бяха толкова изненадващи, но увереността му накара гигантите в автономната автомобилна индустрия да се запитат как би било възможно той да спази обещанията си.

Отдавна се твърди, че едно от предимствата на “Тесла” идва от наличието на големия брой техни автомобили на пътя – около 425 000. Те записват всичко и снабдяват компанията с информация, с цел подобряване на алгоритмите и невронните мрежи, необходими за автономните коли.

Главният фокус и подход на компанията е върху използването на камери, които разпознават и разбират околния свят точно като хората.

На практика обаче, всяка друга автомобила компания, която се опитва да постави автономни коли на пътя, разчита на набор от сензори, който е съставен от LIDAR, камери и радари.

Те твърдят, че “LIDAR” може да постигне неща, които камерите и радарите не могат, а в същото време да припокрие нещата, които могат.

Това припокриване е изключително важно при автономните автомобили, тъй като осигуряват “план Б” в случай на повреда на дадена камера или радар.

Според много експерти като Сам Абуелсамид, който работи за “Navigan”t като старши анализатор, разполагането на сензори с различни възможности и функции е много по-безопасно и надеждно решение от това да се разчита само на система, основаваща се единствено на камери.

Мъск от своя страна бе много откровен и критичен към използването на “LIDAR” в автономни автомобили:

“Това е скъпо и ненужно… в крайна сметка излиза, че имате скъп и ненужен хадруер, който е безполезен за самата кола”, каза той.

Инвеститорите, които присъстваха на събитието, обаче не бяха впечатлени от критиките на Илон Мъск.

“Ние продължаваме да вярваме, че технологията “LIDAR” е добро допълнение към камерите, радарите и ултразвуковите сензори, които автономните коли от “Ниво 5” ще притежават. “Тесла” се противопоставя на тази технология, главно защото е доста скъпа, но това е глупаво, защото цената й пада все повече и повече с всеки изминал ден”, казаха някои от тях.

Симулационните програми не бяха посрещнати с толкова остри критики колкото “LIDAR”, но според Мъск дори и най-сложните такива не могат да успеят да уловят “странностите” на реалния свят.

“Ако дадена симулация можеше напълно да улови всичко в реалния свят, то това би било доказателство, че живеем в симулация”, твърди той.

Повечето от коментарите му изглежда бяха насочени към компанията “Waymo”, за която се смята, че има водещо място в надпреварата за автономни автомобили.

Тя често се хвали с факта, че системата й “Carcraft” вече е изминала 7 милиарда мили в симулация в сравнение с изминатите 10 милиона мили от коли по обществени пътища от миналия октомври до момента.

Мъск обаче твърди, че тези симулации не са достатъчни, за да обхванат всичко, което се случва, когато наистина шофираме.

“Едно от ключовите предимства на симулацията е, че можем да се сърсредоточим върху най-важните и интересни неща – мигащи жълти сигнали, шофьори в насрещното, а също така пешеходци и велосипедисти, вместо монотонни мили, изминати по магистралите”, заяви говорител на “Waymo”.

Най-големият шок определено бе, когато Мъск уверено съобщи, че до края на 2020 година Тесла ще има “милион” автономни автомобили на пътя.  По думите му, той планира те да оперират по формула сходна с тази на Uber или Airbnb и да се превърнат в роботизирани таксита.

На въпроса дали те ще бъдат “Ниво 5”, което означава, че биха могли да пътуват навсякъде, при всякакви условия, без човек зад волана, Мъск отговори с “да”.

Според много експерти обаче, истинско автономно превозно средство от “Ниво 5” е много малко вероятно да съществува в близкото бъдеще.В момента много голяма част от инженерите в индустрията се опитват да усъвършенстват до 100% “Ниво 4”, което означава, че превозното средство може да се движи без намесата на човек, но само в определени географски области или условия.

Мъск загатна, че автомобилите на “Тесла” ще могат да функционират при всякакви условия, независимо от опасността, но според много от експертите, всеки инженерен екип, работещ под “разумна регулаторна система” не би могъл да създаде система, която не позволява безопасно придвижване при опасни условия, като например на виелици или урагани.

Въпреки фактът, че автономната автомобилна индустрия е на единодушно мнение, че сме далеч от напълно автономни автомобили, изглежда Мъск мисли доста по-различно.

Истината обаче е, че с тези думи Илон Мъск подлага обикновения човек на опасност, защото според скорошно проучване 71% от шофьорите по света вярват, че още днес могат да се сдобият с автономна кола.

Те разбира се не могат, но мислят така, защото някои производители създават и рекламират автомобилите си по начин, който създава илюзията, че са автономни. Точно и по тази причина “Тесла” не веднъж бе критикувана, че рекламира колите си като “напълно автономни”, което несъответства на това, което те наистина могат да правят.

По всичко изглежда, че Мъск иска още веднъж да заеме челно място в надпреварата за автономни автомобили, но с думите си единственото нещо, което прави е да обърква потребителите още повече, а всички знаем, че е много по-добре да няма шофьор, отколкото да има объркан такъв.

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции