<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34618" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американец у...

Има сделка, няма сделка. Българи и британци в очакване

29 Януари 2019
0 2083

Британският парламент ще подложи на гласуване план ‘Б” за договор с Брюксел. Това е поредният опит за стъпка напред, след като депутатите вече отхвърлиха сделката за Брекзит.​

 

Има сделка, няма сделка или няма Брекзит

 

И какво означават всички варианти за гражданите на ЕС и Обединеното кралство? Тъкмо липсата на еднозначни отговори на тези въпроси повишава още повече градуса на напрежение с наближаването на 29 март – официалната дата на развода между Брюксел и Лондон. Дори възможното забавяне на Брекзит отново би върнало играчите в изходна позиция. “Това не решава проблема. Винаги ще се се стига до следното решение: със сделка, без сделка или няма Брекзит”, твърди Мей. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, от своя страна, е категоричен, че “единствената последователност в тази стратегия е печеленето на време преди застрашаващото излизане без сделка”.​

 

""

 

Двете страни след развода

 

Бизнесът, студентите, работниците, както и хората, които живеят между Обединеното кралство и страните от ЕС са не само зрители на тази историческа промяна, но преки потърпевши, или печеливши.

В софийско заведение се срещаме с британския студент Джасмин, който учи медицина тук. Разказва, че е по-скоро объркан и не е наясно в каква нова реалност ще се събуди на 29 март:

 

“Всичко, което мога да кажа, е, че след няколко години ще бъда правоспособен лекар. В момента лекарите трябва да казват на пациентите, че не са сигурни, че могат да продължат да ги лекуват със същите лекарства, защото не знаят дали въпросното лекарство ще може да бъде внасяно в страната. “

 

""

 

Според него е трудно е да се предвиди сценарий, в който хората от Обединеното кралство напускат ЕС доволни. “Политици като Джейкъб Рийс-Мог казват, че ще отнеме време и след 50 години всичко ще е наред. След 50 години обаче аз ще съм на 74 години. Не искам да чакам 5 десетилетия нещо отново да стане окей”, казва британецът, който вече четвърта година живее в София.

 

Българите на Острова

 

По официални данни 90 хиляди българи живеят във Великобритания. Те, както и всички граждани на страни от ЕС, трябва да се регистрират, за да актуализират статута си след Брекзит. Един от тях е Валентин Хаджинаков, който работи в голяма спедиторска фирма. По думите му на Острова има паника, но самият той е спокоен. “Не съм убеден, че самото британско правителство знае какво се случва. Аз не мисля, че хората, които от години живеем тук законно и сме се установили, с нещо ще бъдем ощетени.”

 

Нов референдум

 

Една от най-големите пречки за споразумение, което ще позволи гладко излизане на Великобритания, е границата Северна Ирландия и ЕС.

Като част от Обединеното кралство Северна Ирландия ще излезе от съюза. Република Ирландия обаче остава. Най-голямото опасение е издигането на сухоземна граница, което ще повлияе на търговията и живота на хората, които всекидневно пътуват. Така нареченият предпазен механизъм предвижда Лондон да остане в митническия съюз на ЕС и така да бъдат избегнати проверките на границата с Ирландия.

Колкото повече са камъните по пътя на Лондон извън ЕС, толкова повече започват да се чуват гласове за втори референдум, чрез който хората да имат последната дума. Сред тях е и бившият премиер Тони Блеър. Пред “Ройтерс” той заяви, че “рискът Великобритания да напусне ЕС в края на март без да знае какво крие бъдещето за британците, е голям”.

 

Документацията за оттегляне на Великобритания от съюза е 585 страници. Последната сметка, която Лондон ще плати за раздялата с ЕС е приблизително 39 милиарда паунда.

 

Източник: "Свободна Европа"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции