<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Инвеститорът, съборил паметник на културата в Пловдив: Можеше да рухне заради дъждовете

09 Юни 2019
0 1265

Тази седмица Пловдив загуби поредния си паметник на културата. Фасадата на къща от началото на 20 век, проектирана от известния архитект Йосиф Шнитер, на ул. "Гладстон" 14 бе съборена вандалски с багери, пише Traffic News.

 

 

 

""

 

 

По проект бившата детска градина трябваше да бъде превърната от строителната компания "Верона резидънс" в бутиков хотел с жилищна част, като инвеститорът трябваше да запази фасадата на къщата, която е част от ансамблов паметник на културата.

 

 

В ПЛОВДИВ СЪБОРИХА ЕМБЛЕМАТИЧНА КЪЩА – ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА (СНИМКИ)

 

 

Въпреки това обаче фасадата бе срутена, а светкавичната реакция на институциите, които започнаха проверка, бе последвана от плоското обяснение на собственика на фирмата Светослав Митов, че заради падналите дъждове имало опасност фасадата да рухне. А това, че той самият има ангажимент да се погрижи за укрепването на руините, очевидно няма особено значение. 

 

 

""

 

 

Преди 2 години друг сходен казус, на ул. "Цар Асен" 5 зад Партийния дом ангажира вниманието на обществото. Фасадата на стара и изключително красива къща бе срутена и от нея остана само малка стена. Проверките на инспекторите от Общината и специалистите от НИНКН установиха, че причината е самосрутване. Сега, две години по-късно на въпросния терен, вече се издига луксозна сграда , който е притежание на собственичката на веригата магазини "Лекси" Жанет Павлова. За старата сграда напомня единствено миниатюрно парче фасада, вкрадено в лицевата част на сградата.

 

 

ПЛОВДИВ – СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, В КОЯТО КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО СЕ РУШИ

 

 

Виновни за срутването няма, сграда също няма. 

 

 

""

 

 

Сградата на Шнитер също я няма. Дори инвеститорът да бъде принуден да направи копие на въпросната фасада, тя ще бъде просто копие. 60 хиляди лева глоба, който е максималната в случая, едва ли ще стреснат  строителя, който ще ги избие с продажбата само на един гараж в сградата.

 

 

И тъй като гражданското обществото става все по-чувствително към темата за опазване на културното наследство, няма да е зле и законодателството да стане по-строго към инвеститорите, които си позволяват буквално да се подиграват с паметта на града, заслепени от очакваните печалби. 

 

 

 

Източник: Traffic News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции