<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Индийският лунен модул "Викрам" бе намерен на лунната повърхност

09 Септември 2019
0 1603

Индийският лунен модул "Викрам" бе намерен на лунната повърхност ден след загубата на контакт с космическата станция и се предприемат усилия за установяване на връзка с него, заяви ръководителят на националната космическа агенция в Индия.

 

Космическата агенция обяви, че е загубила връзка с лунния модул "Викрам" в събота, след като направи последата си маневра към южния полюс на Луната, за да остави на повърхността неголям шестколесен роувър който да търси признаци за наличие на вода.

 

Успешното кацане можеше да направи Индия едва четвъртата страна, която е приземила космически апарат на лунната повърхност и третата, която управлява роботизиран роувър там.

 

Според доклади, в събота снижаването на лунния апарат е протекло нормално, но на височина 2,1 км. връзката с модула била изгубена.

 

Мисията, която струва общо 140 милиона долара и е по-известна като "Чандарян-2", бе с цел проучване на трайно засенчени кратери на луната, за които се смята, че съдържат водни запаси, потвърдени от мисията "Чандарян-1" през 2008 г.

 

След изстрелването си, "Чандраян-2" прекара няколко седмици, проправяйки си път към Луната и в крайна сметка влезе в лунната орбита на 20 август.

 

Модулът "Викрам" се отдели от главния космически апарат на 2 септември и започна серия от маневри, за да понижи орбитата си и да се подготви за снижаване.

 

Само три държави – САЩ, бившият Съветски съюз и Китай до момента са успели да приземят космически апарат на Луната.

 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции