<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-големият ...

Интернет тролове тормозят учен, помогнал за първата снимка на черна дупка (видео)

15 Април 2019
0 2584

Кейти Боуман, която скоро ще стане главен асистент в Калтех, водеше един от четирите екипа, които обработиха данни от половин тон хард-дискове, за да ги превърнат в първата снимка на черна дупка, която обиколи света миналата сряда.

 

""

 

Дори със снимката, която виждаме тук на екраните си, проумяването на нещо по-голямо от нашата Слънчева система и 6.5 трилиона пъти по-масивно от Слънцето ни, все още е близо до невъзможното. Но пък радостта е лесна за разбиране от хората и в това се убедихме от снимката на Кейти в точно уловения момент, в който тя е прикрила устата си с ръце от щастие.

 

""

 

Въпреки, че е част от голям екип от 200 учени, след тази снимка вниманието на социалните мрежи се концентрира изцяло върху Кейти Боуман. Само за няколко часа, гравитационния кладенец от тъмнина, какъвто е интернет, започна да я засмуква. Според информация на The New York Times, на телефона ѝ пристигат толкова много съобщения, че ѝ се налага да го изключи. Някой започва постоянно да създава фалшиви туитър акаунти на нейно име. А на следващия ден The New York Times излиза със статия със заглавие: "Как Кейти Боуман случайно стана лицето на проекта "Черна дупка"". 

 

Прекрасно е да си признат в работата си. Но сигурно е и страшно неудобно да стоиш под прожекторите и постоянно да бъдеш питан за твоята звездна роля, когато всъщност си неразделна част от голям екип. 

 

В отговор на цялото това внимание, Боуман написа във фейсбук пост: "Никой алгоритъм или човек не направи тази снимка. Тя изискваше невероятния талант на отбор от учени от целия свят и години усилена работа, за да се разработи инструмента, обработката на данни, методите за изобразяване и техниките за анализиране, които бяха необходими за да стане възможно всичко това. За мен беше голяма чест и аз съм късметлийка, че имах възможността да работя с всички вас."

 

Но това е същността на интернет и нещата стават дори още по-лоши. В нещо, което може да бъде описано само като сексистки лов на вещици, хората започнаха да гледат под лупа работата ѝ, за да се опитат да разберат доколко тя наистина е съдействала на проекта, който я изстреля на върха на славата, без тя да го е искала. Троловете се фокусираха върху нейния колега – Андрю Чаел, който е посочен в GitHub като първоначален разработчик на един от алгоритмите, които показаха черната дупка, и започнаха да разпространяват неговата снимка. Чаел няма участие в нищо от това. 

 

"Това със сигурност е започнато от хора, които са били разстроени от факта, че жена става лицето на тази история и са решили: "Ще намеря някого, който отговаря на нашата представа, вместо това"", разказа Чаел пред The Washington Post.

 

В добавка към Туитър, троловете качват видеа в YouTube, които разпространяват слухове около нейната работа, и създават фалшиви профили в Инстаграм, имайки за мишена Боуман и Чаел. 

 

Това не е запазена марка само на интернет. Жените в науката са цитирани по-рядко, отколкото колегите им – мъже. Те по-трудно се добират до публикации в известни научни издания, в това число и във флагмана "Science and Nature". На жените в науката им се плаща по-малко, отколкото на техните колеги (изследване през 2013 г. показа, че на жените, работещи в областта на физиката и астрономията им се заплаща с 40% по-малко, отколкото на мъжете!) И за тях е много по-вероятно да станат жертви на тормоз.

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции