<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38502" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Искане от "Клуба на милиардерите": Обложете ни с данък!

24 Юни 2019
0 910

В понеделник в САЩ беше публикувано онлайн писмо, което призовава за налагане на "умерен данък върху благосъстоянието на най-заможната една десета от най-богатия един процент американци". Интересното в случая е, че това искане е отправено от самите тях, съобщава The New York Times

 

В групичката, подписали се под писмото, се включват милиардери като финансиста Джордж Сорос, съоснователя на Фейсбук Крис Хюз, както и наследници на богаташки династии като Абигейл Дисни, Лийзъл Прицкер Симънс и Йан Симънс.

 

 

""

Крис Хюз, съосновател на Фейсбук

 

Идеята за писмото се е оформила през последните две седмици. 18 човека от общо 11 богати фамилии са добавили имената си към него. Всички те са активни участници в прогресивни изследвания и политически организации, а някои са конкретно фокусирани върху увеличаващия се контраст между богатите американци и всички останали. 

 

Скорошен анализ на доклада на Федералния Резерв установи, че през последните 3 десетилетия най-заможният 1% от американците са увеличили нетното си богатство с 21 трилиона долара, докато благосъстоянието на най-бедните 50% се е намалило с 900 милиарда. 

 

 

""

Джордж Сорос

 

 

Писмото е адресирано до всички кандидати за президент на САЩ и по-специално се обръща към план, предложен от сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс. Нейното предложение е за данък върху домакинства с 50 милиона или по-високи активи, в това число стокови книжа, облигации, яхти, коли и произведения на изкуството. Тя е пресметнала, че такъв данък ще засегне 75 000 семейства и ще събере за бюджета 2,75 трилиона долара за 10 години. 

 

Желанието да се обуздае повишаващата се концентрация на богатство в едни и същи хора отдавна е част от политиката на Демократическата партия в САЩ, но данъчният закон на Републиканците от 2017 година предостави най-големи облаги за хората с най-високи доходи и възобнови дебата в обществото.

 

 

""

сенатор Елизабет Уорън

 

 

Писмото еднозначно декларира, че данък върху богатството "засилва американската свобода и демокрация" и "е патриотичен". И посочва, че икономически изследвания показват, че най-богатия 1% от американците ще платят 3,2% от тяхното благосъстояние под формата на данъци тази година, сравнено със 7,2%, които ще дадат останалите 99% от населението. 

 

"Следващият долар от новия данък трябва да дойде от финансово най-заможните, а не от средната класа или от най-бедните американци", обявява писмото.

 

 

Източник: The New York Times

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции