<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57194" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Искат от Оксфордските речници да променят “сексистките” определения за жена

04 Март 2020
0 323

Лидерите на „Помощ за жените“ и партията „Равенство на жените“ са сред подписалите отворено писмо, призоваващо Oxford University Press да промени „сексистките“ определения в речниците на думата „жена“, пише Guardian.

 

В писмото се посочва, че някои определения на думата на Оксфордските речници включват синоними като „кучка“ и „слугиня“, както и че някои сексистки примери за употреба включват: „За Бога, жена. Можеш ли да замълчиш?“

 

Определенията за „мъж“ междувременно включват „човек с качества, свързани с мъжете, като храброст, дух или здравина“.

 

МЪЖ БЕ ОБВИНЕН В СЕКСИЗЪМ, СЛЕД КАТО ПРЕДЛОЖИ БРАК НА ПРИЯТЕЛКАТА СИ ПО ВРЕМЕ ДИПЛОМИРАНЕТО Ѝ (ВИДЕО)

 

„Кучка” не е синоним на жена. Дехуманизиращо е да наричаш жената “кучка”. Това е само един тъжен, макар и изключително вреден пример за ежедневен сексизъм. И това трябва да бъде обяснено добре в речника“, се казва в писмото.

Писмото, публикувано дни преди Международния ден на жената на 8 март, е последният ход в кампания, стартирана миналата година от Мария Беатрис Джованарди. Петицията на Джованарди, призоваваща за промяна на определението на думата “жена” в речника, вече е подписана от повече от 30 000 души. Във вторник тя каза, че се надява подкрепата на жените и лингвистите да засили това послание.

 

Оксфордският речник на английски е източникът, лицензиран от Apple и Google, което означава, че когато потребителите търсят определението за жена на такова устройство, им се предоставя списък с „подобни“ думи, включително “мацка” и други.

 

НЕМСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО БЕ РАЗКРИТИКУВАНО ЗАРАДИ СЕКСИСТКА РЕКЛАМА

 

Говорител на OUP заяви, че компанията е приключила с прегледа на речниковите определения за термини за жени и момичета и че промените на етикети, които могат да са обидни или датирани, ще бъдат „видими в различни платформи през следващите няколко седмици”.

 

„Нашите речници отразяват, а не диктуват как се използва езикът. Всикчко се ръководи единствено от доказателства за това как реалните хора използват английския език в ежедневието си. Този независим редакционен подход означава, че нашите речници осигуряват точно представяне на езика, дори когато това означава записване на думи, които са обидни или позорни и които не би трябвало да използваме. В случаите, когато думите и употребите могат да се считат за обидни, те са ясно обозначени като такива. Това помага на нашите читатели да разберат конотациите на термини, когато ги търсят, а също така действа като траен запис на начина, по който се развива езикът“, заяви говорителят.

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции