<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27353" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Испания поиска отстраняване на Пучдемон и ограничени функции за каталунския парламент

22 Октомври 2017
0 1050

Кабинетът на Испания ще поиска от Сената да отстрани каталунския лидер Карлес Пучдемон, заместника му Ориол Жункерас и другите членове на местния кабинет и ще ограничи функциите на парламента в Барселона, обяви премиерът Мариано Рахой. Той направи изявление след среща на кабинета, продължила три часа, на която беше обсъдено бъдещето на Каталуня.

 

 

В четвъртък премиерът Рахой обяви, че заради референдума за независимост, организиран от властите в Барселона, и подписаната декларация за отделяне от Испания страната ще задейства чл. 155 – конституционна клауза, която ѝ позволява Каталуня да мине на пряко управление до организирането на нови избори.

 

Полицейско насилие беляза провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния днес. Испанската полиция започна изземането на урни от избирателните секции в автономната област. Съобщава се за нарастващо напрежение и сблъсъци, при които има над 90 ранени, сред които и полицаи. Има и задържани протестиращи в Барселона.

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 1)

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 2)

 

Администрацията на Каталуня ще продължи да функционира като нормален орган, но под напътствията на централното правителство и отговорните от различните министерства. Ще се ограничат някои функции на парламента като приемане на инициативи, които противоречат на статута на автономия, а правителството ще има право на вето.

 

"Не се прекратява автономията, нито се премахва (местното) правителство. Само се санкционират онези, които нарушават закона," каза Рахой. Той отказа да се ангажира с дата за нови избори въпреки уверенията на социалистическата опозиция, че те ще се свикат през януари: правният срок е шест месеца, а той би искал вотът да се случи по-бързо, но не и преди да "се отвори нов етап, законността да се уважава и да се възстанови благосъстоянието на хората… Моля да не напускат повече компании, да няма повече отлив на активи."

 

"Член 155 се използва само в изключителни случаи. Този път нямаше как да го избегнем, защото никое правителство не може да приеме да се наруши законът, да се подменя и всичко това да става, за да може някои да наложат правилата си на другите. Затова ще го задействаме."

 

Списъкът с конкретни мерки, въпреки отделни изтичания на информация, се смяташе за една от най-добре пазените тайни на испанския кабинет, а някои от предложенията, обсъждани от властите в Мадрид, се променяха всеки ден до заседанието. То беше насрочено в събота, за да може Рахой да участва в Европейския съвет в четвъртък и петък. Часове преди заседанието в. "Вангуардия" писа, че планът на Мадрид включва поемане на контрол върху финансите, полицията и обществените медии. Представител на централните власти ще изпълнява задълженията на Пучдемон и екипа му от съветници.

 

"Имам впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук"

 

"Правителството се беше поставило извън закона въпреки препоръките на Конституционния съд… и проведе референдума, както всички знаят, без никаква демократична гаранция. Кулминацията беше на 10 октомври, когато се приеха решенията (за независимост," каза Рахой. Той припомни, че Пучдемон не е обяснил дали е обявена независимостта или не и го упрекна, че всъщност не е искал диалог и е отхвърлял всички предложения, отправени преди допитването. Барселона твърди, че Мадрид е блокирал всички нейни опити за диалог. "Единственото, което направи, беше да престъпи закона и да въведе паралелна законност. И диалогът, за който говореше, не се практивуваше в парламента в Каталуня. Диалогът извън закона не е демократичен."

 

"Оставам с впечатлението, че някои искаха да се стигне дотук – да задействам член 155. Няма да го твърдя категорично, но имам това впечатление. Защото не можеше да стане по-лошо." Премиерът предупреди, че противно на уверенията на местните власти Каталуня автоматично ще напусне и Европейския съюз, и Световната търговска организация, ако стане независима, а дължи на търговията и туризма (включително в Евросъюза) около една трета от брутния си вътрешен продукт.

 

На продължителното заседание на кабинета министрите казаха, че мерките се налагат заради "неподчинението" на Барселона, а според технически документ, видян от няколко испански издания, целта е "да се гарантират и защитят свободата, сигурността и многообразието", както и "институционалния неутралитет". Казва се още, че хипотетично независима Каталуня би загубила "от 25 до 30 процента" от богатството си.

 

По време на срещата на правителството бяха използвани и заложените в документа фрази, че "висшите правителствени и парламентарни" институции на Каталуня са виновни за "ясно изявено и умишлено неизпълнение (на законови норми) чрез задействане на процес на отделяне" от Испания. В текста се говори още за "бунтовно, системно и съзнателно неподчинение"въпреки разпоредбите на Конституционния съд и "отхвърляне на закона".

 

Прякото управление започва на 28 октомври. След приемането от кабинета мерките ще се изпратят в парламента. Сенатът, който трябва да одобри отнемането на автономията, ще одобри стъпката на 27 октомври. Във вторник Пучдемон ще трябва да се яви пред комисия в Сената и да ѝ обясни действията си от последните седмици. Ако в петък мерките бъдат одобрени на заседание на Сената, влизат в сила в събота.

 

Немощта на държавния апарат

 

В петък представители на Мадрид заявиха, цитирани от "Ел паис", че са притеснени от възможността за реално въздействие и степента, в която могат да се намесят в Каталуня – "държавният" апарат в автономната област се е свил драстично за последните 11 години с общо 5000 души, докато "автономният" се е увеличил с приблизително толкова. Така например в момента едва 9% от публичната администрация в Каталуня работи за "националните" власти. Автономната администрация се състои от малко над 167 000 души, докато местната – от 84 450. Обратно, служителите, които работят пряко за Мадрид, са почти 26 000. В останалите провинции този дял е 15-16% от всички чиновници, единствено в Страната на баските е около 10 на сто. За сравнение в Андалусия, най-голямата испанска провинция, делът е 19%.

 

Затова властите в Мадрид не знаят дали ще имат административния капацитет да поемат контрола на част от секторите, които досега Каталуня е използвала автономно. "Проблемът е, че в продължение на много време някои работеха, за да премахнат структурите на държавата в Каталуня," казва вицепремиерът и вътрешен министър на Испания Сорая Саенс де Сантамария.

 

Нагласите в Каталуня

 

"Нищо декларация за независимост, нито член 155" – така обобщава испанският в. "Ел периодико" нагласите в автономната област за това какво трябва да се направи, за да се разреши кризата. Според проучване на каталунския Кабинет за социалния изследвания и обществено мнение 68.6% от респондентите в Каталуня смятат, че трябва се свикат нови избори, за да се реши проблемът. Тази възможност се отхвърля само от 27.4 на сто от запитаните.

 

Привържениците на независимостта са разделени, с крехко мнозинство (48%) за предпочитащите нови избори и 47%, които смятат, че вотът не бива да се състои. Малко по-голямо е предимството (55.6%) на онези каталунци, които не смятат, че референдумът оправдава едностранното обявяване на независимост, докато 40% смятат, че той е достатъчно основание. Това включва повечето противници и един от всеки десет привърженици на отделянето.

 

В средата на седмицата източници от правителството казаха за няколко испански медии, че Мадрид има готовност да размисли за чл. 155, ако властите в Барселона решат да насрочат избори.

 

Източник: Dnevnik.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции