<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45684" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Италианският "Corriere dello Sport" предизвика расистки скандал със заглавието си "Черен петък"

06 Декември 2019
0 511

Крис Смолинг и Ромелу Лукаку осъдиха широко критикуваното заглавие „Черен петък” на корицата на вестник Corriere dello Sport.

 

Италианският вестник поднесе заглавието над история, в която се представят бившите играчи на Манчестър Юнайтед, чиито отбори се изправят един срещу друг в Серия А.

 

Смолинг от "Рома" заяви, че първата страница е „грешна и силно нечувствителна“, докато Лукаку от Интер каза, че заглавието „подхранва негативизма и расизма“.

 

„Макар че бих искал да прекарам деня съсредоточен върху голямата игра утре, важно е да призная, че това, което се случи вчера, беше грешно и силно безчувствено“, написа Смолинг вчера в своя публикация в Туитър.

 

 

""

 

 

„Надявам се редакторите, участвали в изпълнението на това заглавие, да поемат отговорност и да разберат силата, която притежават чрез думите си и влиянието, което те могат да имат“, написа още той.

 

Смолинг също така благодари на феновете на Рома за тяхната подкрепа, след като и клубът направи публикация, изразяваща недоволство от заглавието.

 

Лукаку също направи изявление в Туитър:

 

„Вместо да се съсредоточи върху битката между двата отбора Corriere dello Sport измисли най-тъпото заглавие, което съм виждал в кариерата си“, каза той.

 

„Вие продължавате да подклаждате негативността и расизма, вместо да говорите за красивата игра, която ще се изиграе на Сан Сиро между два страхотни клуба. Образованието е ключово и вие – редакцията на Corriere dello Sport, трябва да свършите по-добра работа относно това", добави той.

 

Интер не се позова на статията във вестника, но също направи публикация пишейки, че „Футболът е страст, култура и братство. Ние сме и винаги ще бъдем срещу всички форми на дискриминация".

 

Вестникът отхвърли категорично обвиненията в расизъм и оприличиха реакциите към заглавието като „линч“, като в днешното издание защитиха своята позиция срещу дискриминацията.

 

Главният редактор на вестника – Иван Зазарони, заяви, че е „невинен“ и че статията на журналиста Роберто Пероне „е била отровена от хора, които имат отрова вътре в самите тях“.

 

Италианският мениждър на Лукаку – Федерико Пасторело също заяви, че "се срамува да чете" такова заглавие.

 

„Опитваме се да защитим нашите клиентите от този огромен проблем, който е расизмът, защото той не присъства само в списанията и вестниците, но и на стадионите, социалните медии и улиците", каза той пред Sky Sports News и добави, че Лукаку не бил доволен от заглавието, но е е достатъчно силен, за да се справи с него.

 

Farе – мрежата, която работи срещу дискриминацията и расизма във футбола, също направи публикация твърдейки, че медиите подхранват расизма всеки ден и точно това се е случило във вчерашното издание на италианския ежедневник за спорт Corriere dello Sport.

 

„Част от проблема, който имаме в момента с Италия и подобни страни, е, че хората не знаят къде прекрачват границата. Те не знаят какво е правилно или грешно, кое е подходящо или неподходящо и какво може да бъде расизъм и кое може да бъде приемливо", каза изпълнителният директор на Fare –  Пиара Повар.

 

Ще вземат ли някога за пример двама бели италиански играчи и да кажат, че е „Бял вторник“? Не, определено не биха и точно в това е проблемът. Защо бихте избрали двама играчи, които са черни и да подчертаете тяхната надпревара като начин за реклама на мача? Всичко това прекрачва границата на приемливост", добави той.

 

В самата статия обаче, вестникът изглежда се опитва да подчертае проблема на расизма "Серия А".

 

„Противно на всички онези идиоти, които освиркват, утре всички трябва да крещят „ооо“ като деца. Това ще бъде "Черен петък", но това не е разпродажба в края на сезона“, се казва в статията, която описва Лукаку и Салдинг като „двама цветнокожи гиганти“.

 

Защитата на противоречивата корица и статията от страна на Зазарони обаче добави към гнева и безпокойството в Италия и чужбина.

 

"Социална медия?…Пълна с благородни обиди и възмущение от цените”, пише в неговото изявление. „Една любезна мисъл на ден държи лекаря далеч. В днешни дни обаче армии от правонамерени хора се стичат в социалните медии, за да оправдаят красивите си души. Намират расиста на часа и с няколко натискания на клавишите на клавиатурата, те се чувстват като по-добри хора, в по-добър свят.

 

Отричането на разликата е вековната спънка на расизма и антирасизма – умствено-бедната среда, обитавана от моралистите на непълно работно време, които изведнъж винаги са дежурни.

 

„Черен петък“ за тези, които искат и са в състояние да го разберат, само и единствено възхваляваше многообразието, гордееше се с него и неговот богатство. Ако не го разбирате, това е защото не можете да го направите. Това е невинна статия, перфектно аргументирана от Роберто Перон, която бе превърната в отрова от хора, които са пълни отрова", написа Зазарони

 

Този сезон Серия А отново беше поразена от расистки инциденти, като самият Лукаку и нападателят на Бреша – Марио Балотели бяха тормозени от привърженици по време на мачовете. Наскоро дори италиански телевизионен водещ беше уволнен, защото каза, че единственият начин да спре Лукаку е да му даде „10 банана, които да яде“.

 

Миналата седмица всичките 20 клуба в най-горните лиги на Италия подписаха отворено писмо, в което призоваха всички, които обичат италианския футбол да се обединят, за да се опитат да изкоренят сериозния проблем с расизма.

 

Освен това, след вчерашния скандал, "Рома" обяви, че заедно с "Милан" ще спре достъпа на журналистите от вестника до тренировъчните им бази до края на календарната година. През това време футболистите на двата отбора няма да участват в медийни активности с участието на изданието.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции