<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42078" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

И в Сингапур забраниха движението на електрически тротинетки по тротоарите

05 Ноември 2019
0 359

Сингапур забрани карането на електрически тротинетки по тротоарите в града от понеделник, 4 ноември, в резултат на нарастващия брой произшествия, включително и една жертва.

 

Старшиият държавен министър на транспорта, Лам Пин Мин заяви в парламента в неделя, че ще има консултативен период до 31 декември, включващ предупреждения за каращите.

 

След 1 януари 2020 г. обаче, ще има "стриктно прилагане" на новите закони.

 

„Заловените да се возят на eлектрически тротинетки по тротоарите ще бъдат глобявани с 1472 долара и/или затвор до три месеца“, каза Мин.

 

Очаква се и другите портативни превозни средства, като ховърбордите и електрическите велосипеди, също да попаднат под регулацията.

 

Законът е в резултат на смъртта на 65-годишна жена, която се сблъскала с човек, каращ електрическа тротинетка, докато тя карала колелото си в края на септември.

 

Според източници, тя е починала в болницата от мозъчна травма няколко дни след инцидента.

 

Мин заяви, че призивите за забрана стават все по-силни след увеличаването на броя на пътнотранспортните произшествия и продължителната злоупотреба с разпоредбите за електрическите тротинетки, като добави, че законът няма да се отнася за хората с увреждания, тъй като инвалидните колички също са вид портативно превозно средство.

 

Сингапур не е самa в опитите за забрана на електрическите тротинетки по тротоарите. Превозните средства вече не се допускат на тротоари във Франция, след като хиляди возещи се с тях започнаха да предизвикват напрежение с жителите, но глобите там са почти една десета от размера на сингапурските, тъй като те са едва около 135 евро.

 

Министърът също така каза, че удобството на електрическите тротинетки за кратки пътувания и доставки на храна ги е накарало да добият популярност изключително бързо и са стигнали до 100 000 в целия град.

 

Правителството се е опитало да ги регулира чрез въвеждане на програми за безопасно движение, ограничения на скоростта и лицензи за водачите, но това не е било достатъчно за ограничаване на произшествията.

 

"Продължаваме да срещаме заблудени водачи, които използват несъвместими тротинетки и карат опасно", каза Мин.

 

Досега са били хващани средно 370 нарушители месечно, което показва, че има ясна предпоставка за увеличен брой на произшествията.

 

„Тази забрана за карането на електронни тротинетки по тротоарите е трудно решение, но е необходимата стъпка, с която пешеходците отново ще се чувстват в безопасност", добави той.

 

 

Източник: CNN

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции