<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40299" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как версиите "Director's Cut" са просто още един метод на Холивуд за печелене на пари?

30 Август 2019
0 904

"Апокалипсис Сега" отново се завърна по кината този месец със самопровъзгласен "Final Cut", който е с половин час по-дълъг от оригиналната версия и с 20 минути по-къс от версията "Redux".

 

Някога, най-странният аспект на това ново издание би била неспособността на Франсис Форд Копола да финализира визията си за филма. Сега обаче най-странното е, че това отне толкова много време.

 

"Апокалипсис Сега" чака 40 години, преди да се завърне в кината с тази своя нова, окончателна версия. Нека го сравним със "Спайдър-Мен: Далече от дома", който излезе почти преди два месеца, но удължената версия вече е на път да излезе.

 

Същото е и с "Мидсомар". Той също излезе в началото на юли, но това няма да попречи на премиерата на версията "Director's Cut" следващия уикенд.

 

Имайки предвид тези примери, "Отмъстителите: Краят" е примерът за сдържаност, който успява да изчака два месеца и два дни, преди да бъде съживен отново с нови кадри.

 

Въпреки че е малко недобросъвестно да сравним едно произведение на изкуството, толкова съществено, колкото "Апокалипсис Сега" с нещо, което в основата си представлява пунктуационна точка в Супергероите: Сапунената опера, версията "Director's Cut" на Копола продължава драматичното прекрояване на филма, започнало с версията Redux през 2001 година.

 

От друга страна, преиздаването на "Краят" включва какво точно? Шест допълнителни и безмислени минути екранно време, включително сцена, в която незавършен Хълк с неподвижна уста спасява някакви хора, монтаж на Стан Лий, който заснема камео ролите си и началната сцена на "Спайдър-Мен: Далече от дома".

 

Разочароващото е, че това бе всичко, а цените на билетите за прожекциите бяха едни и същи като на оригиналната версия, но все пак тя пожъна успех.

 

В крайна сметка, преиздаването на "Краят" беше прозрачно комерсиална маневра, цинична воля за съществуване, тъй като оригиналната версия не можеше да изпревари "Аватар", за да се превърне във филмът с най-голяма печалба за всички времена.

 

Както вече знаем там, където отиват "Отмъстителите", всички останали следват. Преиздаването на "Далече от дома", който съдържа невиждана четириминутна екшън сцена и три минути други кадри е почти сигурно, че просто ще изкопчи още няколко долара от лоялните фенове.

 

В случай, че всичко проработи добре, както стана с "Краят", това може да добави около 5 милиона долара към печалбите от филма, което може да е достатъчно, за да прескочи третия филм от „Властелинът на пръстените“ в класацията за всички времена.

 

Допълнителното издание на "Мидсомар" поне изглежда така, сякаш някой е прекарал някакво реално време, за да се потруди върху него. Режисьорската версия е с около 25 минути по-дълга от оригинала, публикуван през юни и според тези, които са го гледали, новият филм дава по-голяма дълбочина на характера и по-дълбоко митологично разбиране.

 

Може и да звучи странно, но всъщност това може и да е режисьорската визия в истинския смисъл на термина. Това всъщност може би е версията, която Ари Астър е искал да пусне още в началото.

 

За съжаление обаче такова нещо не може да се каже за нито една продукция на "Марвел". Невъзможно е да си представим, че братята Русо се въртят безспирно през нощта притеснявайки се, че публиката може да не успее да оцени цялостната им художествена визия за това, че "Краят" завърши с 61-секундна реклама на нови филм от поредицата "Спайдър-Мен".

 

Но днес това е нещо нормално. Тази година студиата имат затруднения с всевъзможни продължения на франчайзи – филмите, които бяха направени, само защото щяха да бъдат големи хитове, но накрая просто се проваляха.

 

Те знаеха, че публиката не иска да вижда по-малки независими филми или драми със среден бюджет или нещо ново и оригинално, но сега изглежда, че те дори не искат да гледат и продълженията на най-успешните филми за всички времена.

 

Тук възниква и следният въпрос: какво трябва да се излъчват кината? Да, точно така, безкрайно променените версии на филмите, които публиката буквално е видяла преди броени дни или седмици.

 

Реалността е, че би трябвало да очакваме това да се случва все повече и повече: блокбъстър излиза в началото на лятото, а след това се връща в малко по-различна форма шест седмици по-късно, за да ви задържи вниманието до издаването на DVD.

 

Това определено ще продължи с всички бъдещи филми на "Марвел", а вероятно и с всички филми на Дисни и "DC".

 

Дали това ще продължи дългосрочно е друг въпрос. Почти сигурно е, че публиката ще разбере откровения цинизъм на тази практика много скоро, но възниква въпросът как тогава Холивуд ще печели пари?

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции