<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как в Аляска поправиха разрушен от земетресение път за броени дни (снимки)

09 Декември 2018
0 3893

Голямо земетресение в Аляска миналата седмица разруши пътищата в град Анкъридж. Щетите бяха наистина огромни, но само в рамките на няколко дни отговорните екипи успяха да се справят с това предизвикателство.

 

 

 

Само за броени дни пътищата бяха отлично възстановени и движението в града продължи да се осъществява безпроблемно.

 

""

 

Анкъридж е най-големият град в Аляска. Има население от близо 300 000 души, разположени на повече от 1 900 квадратни мили площ.

 

 

Когато земетресението с магнитуд 7 по Рихтер удари миналата седмица, екипите работиха денонощно, за да възстановят инфраструктрата.

 

""

 

А бързото справяне с проблема показа как инвестирането на време и пари в подготовката за такива големи събития, свързани с инфраструктурата, може да се изплати в дългосрочен план, дори когато няма начин да се разбере кога или къде може да се стигне до бедствие.

 

 

"При нас има повече земетресения, отколкото в други държави", казва Шанън Маккарти, говорител на Министерството на транспорта и обществените съоръжения на Аляска. В резултат на това местните власти приемат много сериозно подготовката си за земетресения.

 

 

Най-голямото земетресение, регистрирано някога в страната, е от 1964 г.

 

 

Екипите работили здраво, 24 часа в денонощието, при снеговалеж и силни ветрове от 65 мили в час. Имало и други чисто технически предизвикателства, но те се справили.

 

Пътищата са важни нишки на човешката цивилизация по целия свят, но те са особено обвързани за живота в Аляска. "Аляска е различна от много държави, тъй като в много случаи обикновено има само един път. Това важи и за Анкъридж. Имаме един път на север и един път на юг, така че ние сме особено уязвими, ако има прекъсване на линията", обяснява още Маккарти.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции