<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как да настроите телевизора си, за да гледате последния епизод на "Игра на тронове" с най-добро качество?

30 Април 2019
0 6615

За много от зрителите, последният епизод на "Игра на тронове" трябваше да бъде един от най-забележителните и епични епизоди, но това далеч не беше така заради… тъмнината.

 

Епизодът "Дългата Нощ" е заснет в рамките на 55 нощи и в него е най-голямата и продължителна битка в историята на сериала, която трябваше да бъде една от финалните епични битки с внушителен мащаб.

 

Режисурата на Мигел Сапочник и изборът му да заснеме битката през нощта обаче бяха перфектната комбинация, която изведе на показ слабостите на стрийминг света, в който живеем.

 

Много фенове се оплакаха в социалните медии от постоянната пикселация и трудното проследяване на това какво се случва на екрана, а редица мемета и шеги заляха интернет пространството.

 

Защо обаче изглеждаще толкова зле? 

 

Няма как да подминем тъмнината, но главният проблем лежи в компресията. Докато достигне екраните на вашия телевизор, лаптоп или мобилно устройство, видео файлът вече е силно компресиран и от HBO и от предпочитания ви източник, независимо дали той е сателитна телевизия или стрийминг услуга.

 

Това е нужно, за да се подсигури, че сериалът ще може да се гледа от хора с различна скорост на интернета.

 

За щастие има някои начини, по които може да се справите с този проблем и да подобрите качеството на картината, за да се изживеете отново битката за "Зимен Хребет" в пълния й блясък.

 

1. Гледайте с най-добро качество

 

Качеството и резолюцията на видеото е най-добрият начин да си осигурите добра картина, защото нито един кабел или каквото и да било друго няма да подобори картината, ако източникът няма добро качество.

 

Някои твърдят, че Amazon, която препродава услугите на HBO чрез Prime Video, стриймва "Игра на тронове" с около 10 мегабайта в секунда, докато HBO Now и HBO Go стриймват с около 5 мегабайта в секунда. Тази разлика може да ви се струва малка, но всъщност е доста голяма.

 

Версията на Amazon е много по-малко вероятно да има пикселация и много потребители в интернет също го потвърждават.

 

2. Променете яркостта на телевизора си

 

Стандратният режим на картина на много телевизори в днешно време обикновено е твърде ярък и тежък за очите.

 

Естественото нещо, което повечето от нас биха направили е да намалят яркостта, за да може черното да изглежда по-черно и по-малко сиво.

 

Това обаче само ще направи нещата по-трудни за различаване, тъй като ще изгубите малките детайли в сенките, колкото повече намаляте яркостта. 

 

В случай, че вашият телевизор или дисплей има филмов, кино или калибриран режим, то най-вероятно това ще бъде най-добрата опция за епизодът "Дългата Нощ". Той би трявало да ограничи яркостта, като в същото време запази нещата, които иначе биха били трудни за разпознаване.

 

3. Усилете подсветката на екрана

 

Ако искате да виждате какво наистина се случва и да загубите малко от реализма на битката през нощта, то трябва да настроите подсветката на LCD телевизора си и да я усилите, докато не започнете да различавате трудните за виждане неща.

 

Хубавото е, че винаги може да я намалите, когато има сцени с нормално осветление.

 

4. Загасете светлините в стаята

 

Много радяко ще видите тъмни сцени с дължината на този епизод, но когато видите, то трябва да предприемете мерки. 

 

Загасете всички лампи в стаята и други източници на светлина, които могат да рефлектират върху екрана. 

 

Можем да предположим, че най-вероятно това вече се е превърнало в ритуал преди да пуснете всеки нов епизод на "Игра на тронове", но ако не е, задължително опитайте преди да гледате отново епизода от тази седмица.

 

5. Гледайте на OLED телевизор

 

OLED телевизорите на LG и Sony могат да постигнат перфектен черен цвят, тъй като всеки пиксел се осветява отделно, а при LCD телевизорите голяма част от екрана се осветява от подсветката, което може да направи тъмните сцени мъгливи и прекалено сиви.

 

Имайте предвид, че въпреки фактът, че OLED екраните се справят много добре с черния цвят и констрастите, те понякога не изобразяват много добре детайлите в тъмни сцени като тези в битката за Зимен Хребет, особено ако екранът не е калибриран.

 

6. Други фактори, върху които може да нямате контрол

 

Някой друг използва ли интернет, докато гледате "Игра на тронове"?

 

В случай, че отговорът е да, то това може да ограничи скоростта, която бива отделена за стриймването на сериала и да влоши качеството на картината.

 

Имайте предвид също така, че HBO изпитва огромен трафик по време на премиерата на всеки нов епизод и картината може да е много по-добра на другия ден, когато много по-малко хора го гледат по едно и също време.

 

7. Купете си сезонът на Blu-Ray диск, ако искате перфектна картина

 

Купуването на "Игра на тронове" на Blu-ray диск ще ви даде възможност да се насладите на сериала в пълния му блясък, тъй като няма да има видео компресията, поради огромната памет за съхранение на данни на диска.

 

Някои хора се оплакаха, че бързото преминаване от кадър на кадър в "Дългата Нощ" е било толкова лошо, че са се чувствали сякаш гледат GIF, но това със сигурност няма да е така, ако гледате епизода на Blu-ray.

 

В този ред на мисли, Blu-ray е напълно нерелевантен, ако искате всяка седмица да гледате епизод от финалния сезон на "Игра на тронове".

 

Е, след като вече знаете как да настроите телевизорите си, за да се насладите напълно на битката за Зимен Хребет, то можем само да се надяваме, че поне войната за Железния трон ще се случи през деня, за да можем наистина да видим какво се случва.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции