<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26406" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как да почиваме разумно през лятото?

26 Юни 2017
0 2444

Със започването на летния сезон Европейската комисия предупреждава потребителите да гледат новите задължителни надписи на предлаганите слънцезащитни продукти.

 

 

Значителна част от хората изкарват лятната си почивка на море или планина, стоейки на слънце, без да използват слънцезащитни средства или използвайки такива, които не осигуряват необходимата защита.  Затова потребителските организации дават ценни съвети.

 

Според регламентите на ЕС етикетите на продуктите трябва да съдържат информация за защита от UV-A радиация и да не съдържат надписи като "пълна защита". Добре е потребителите да се запознаят първо с означенията и след това да направят своя избор. При избора трябва да се гледа грамажа на необходимото количество за нанасяне от продукта и непременно UVА защитата.

 

Изискването за информацията на етикетите на слънцезащитните продукти се съдържа в препоръката на комисията от септември 2006 за ефикасност на продуктите.

 

Съгласно препоръката:

–         изявленията като "100 %  защита" не трябва да се използват повече.  Въпреки честото използване на "пълна защита", няма слънцезащитен продукт, който може да осигури пълна защита срещу UV радиацията.

–         Правилните термини ("слаба" – "средна" – "висока" и "много висока" защита) трябва да се използват заедно с традиционния SPF (слънцезащитен фактор), за да се  гарантира избора на надеждния продукт

–         Докато UV-B радиацията е причина за слънчевото изгаряне, то UV-A радиацията причинява ранно състаряване на кожата и смущения в имунната система на човек. И двата вида радиация обаче спомагат за увеличаването на риска от рак на кожата. Така нареченият "слънцезащитен фактор" описва нивата на слънчевото изгаряне или UV-B радиацията, но не и сходните ефекти на UV-A радиацията. Слънцезащитните продукти с UV-B защита може би се погрижиха за създаването на погрешната представа за сигурност, защото те оставиха да се пропуска рискованата UV-A радиацията да достига до кожата.

–         Производителите трябва да вписват в етикетите минималната UV-A защита заедно със слънцезащитния фактор

 

Какво трябва да знаят потребителите това лято?

 

Потребителите трябва да гледат дали продуктите имат етикети съобразени с новите изисквания, преди да направят своя избор за слънцезащитен продукт, който да използват през лятото.Слънцезащитните продукти трябва да се използват съобразно мерките за защита срещу слънцето.

 

Мерки необходими за защита от UV радиация:

–         Избягвайте прекаленото излагане на слънце в най-горещите часове, обикновено това е между 11 и 15 часа

–         Ако обаче няма как и се налага в това време да сте на открито: бъдете с тениска,  шапка и със слънчеви очила, за да си  създадете допълнителна защита.

–         Избягвайте прякото излагане на слънце за бебета и малки деца

–         Използвайте слънцезащитни продукти срещу UV-В и UV-A радиацията. Поставяйте слънцезащитен продукт в достатъчно количество. За да е покрито тялото е необходимо използването на 2мг/см2. Това прави 36 грама (6 пълни чаени лъжички) от продукта за цялото тяло. Повечето от потребителите обикновено използват половината от това количество. Същото количество трябва да се нанесе и след плуване и избърсване с хавлия, за се продължи защитата.

 

Източник: aktivnipotrebiteli.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции