<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77391" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започнаха те...

Как таксита ще превозват пациенти в борбата срещу Covid-19? (видео)

06 Ноември 2020
0 850

Някои таксиметрови шофьори вече са оборудвали своите автомобили, с които да превозват болни от Covid-19, в случай, че не достигат линейки, предаде bTV. Предстоят обаче още разговори с Министерството на здравеопазването и още подготовка.

Кирил Ризов е един от първите доброволци сред шофьорите на таксита в София.

„Трябва да изпълним гражданския си дълг. Правителството в прав текст ни попита. Ние осигуряваме автомобили, но те трябва да отговарят на определени условия. Трябва да има задължително преграда между предните и задните седалки. Вътре на задната седалка може да се вози болният с придружител“, обяснява Кирил.

Как таксита ще превозват пациенти в борбата срещу Covid-19? (видео)

„Моите предпазни мерки започват всяка сутрин с изпиването на чай с мед, куркума и джиндифил. Джинджифилът гони вирусите“, казва Кирил. Останалото е въпрос на дезинфекция, според него. „За да се качи след дадения клиент друг, трябва хубаво да се дезинфекцира купето“, обяснява шофьорът.

Извънреден брифинг на здравния министър: 17 нови линейки за Спешната помощ в София (видео)

В понеделник на среща при министъра на здравеопазването всяка фирма за таксиметрови услуги ще подаде бройката на доброволците, които могат да участват тази инициатива.

Как таксита ще превозват пациенти в борбата срещу Covid-19? (видео)
Снимка: БулФото

Връзката със спешните центрове ще става по телефона, като диспечери ще се свързват с такситата. Идеята е те да не поемат тежки случаи, които да изискват шофьорите да са облечени в предпазни облекла тип „космонавти“.

Как таксита ще превозват пациенти в борбата срещу Covid-19? (видео)

След като болният и придружителят му са оставени в някоя болница, шофьорът на таксито дезинфекцира колата, обясни още Ризов. Според него всеки път когато се качи клиент в таксито, не може да се посочи дали той е заразен или не, така че винаги има риск.

Източник: bTV

Снимка на корицата: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции