<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41240" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как трябва да се храним, за да спасим планетата си?

07 Октомври 2019
0 1274

Факт е, че земното кълбо ще трябва да изхранва близо 10 милиарда души до средата на века, като голяма част от това увеличение се дължи на растежа на населението в Китай и Индия.

 

 

""

 

 

Това обаче е сложна перспектива, тъй като все повече хора и в двете страни се издигат към средната класа, а исторически погледнато, хората с повече доходи са склонни да ядат повече месо и млечни продукти.

 

Тези храни обаче произлизат от животновъдството, а това е главният отрасъл, който произвежда най-много емисии на парникови газове.

 

Имайки предвид това, учените по света са си поставили за цел да се справят със сложната задача и да ни покажат как трябва да се храним, за да опазим себе си и собствената ни планета.

 

Графиката по-долу е от доклада на "Lancet EAT", публикуван в началото на 2019 година и показва в глобален мащаб как хората се хранят в момента, спрямо това как трябва да се хранят, за да поддържат планетата "здрава".

 

 

""

 

 

Резултатите от проучването показаха, че хората по земното кълбо консумират прекомерно животински продукти, като същевременно не приемат достатъчно пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

 

„Трансформацията към здравословни диети до 2050 г. ще изисква значителни хранителни промени. Това включва удвояване на консумацията на здравословни храни като плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки и над 50 процентно намаляване на глобалната консумация на по-малко здравословни храни, като добавените захари и червеното месо“, пише в доклада.

 

Регионите по света се различават по предложените промени в диетата, в резултат на несъответствията в богатството и достъпа до определени храни. Например, в сравнително богата Северна Америка, докладът съветва за масово намаляване на консумацията на червеното месо, млечните продукти и нишестените зеленчуци.

 

В Субсахарска Африка, хората биха могли да ядат повече нечервени месни животински протеини – като пилешко месо например и да намалят консумацията на нишестени зеленчуци, а пък за Южна Азия, докладът съветва да се яде повече от всичко, освен нишестени зеленчуци.

 

 

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции