<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как фалшива новина заблуди руските медии?

18 Август 2017
0 1536

Изцяло фалшива статия, оформена да изглежда като публикация на онлайн изданието на британския в. "Гардиън" (The Guardian) и съдържаща взривоопасни коментари, приписвани на бившия шеф на британското разузнаване, най-вероятно е създадена да послужи като пропаганден материал за руските медии, според експерти и разследване на американския сайт "Бъзфийд нюз" (BuzzFeed News) и британския в."Таймс" (The Times). Лъжливата публикация е свързана със серия други изфабрикувани статии, направени да изглеждат като публикувани в други медии като "Аарец" (Haaretz), "Атлантик" (The Atlantic), "Ал Джазира" (Al Jazeera). Фалшивите статии са ползвали една и съща техника на зловреден домейн, за да подведат хората, като всички са били преведени от английски на руски от един и същ руски новинарски блог. Всички преводи са подписани с името "Едилин Ламберт".

 

 

 

Жена с такъв Фейсбук-акаунт е съобщила на "Бъзфийд" на руски език чрез Фейсбук месиджър, че тя е превела статиите. Но с изключение на това, че персона с такова име е указана в качеството на преводач на множество фалшиви статии в руски сайтове и има акаунт във Фейсбук със същото име, "Бъзфийд" не е успал да потвърди напълно, че Едилин Ламберт е реален човек. Ясно е само, че човек или група хора създават фалшиви новини на английски език, които са оформени така, че все едно са публикувани в големи международни медии, а тези статии почти незабавно се превеждат на руски.

 

Статията, изфабрикувана като материал на "Гардиън", е озаглавена "Бившият шеф на MИ-6 признава поражение пред Путин по стратегическия план за разпад на Русия". В неделя статията започна да циркулира във Фейсбук и Туитър благодарение на няколко акаунта, базирани в Русия. Самата интернет страница изглежда като убедително копие на реалния сайт на "Гардиън" и в нейния URL буквата "i" в думата "Guardian" подвеждащо е подменена с буква от турската азбука, за да може на пръв поглед да прилича на истинския сайт.

 

Статията съдържа пространни цитати, приписвани на бившия шеф на MИ-6 Джон Скарлет и изобилства от граматически грешки, които лесно се забелязват от хора, които владеят английски. Фалшивите цитати на Скарлет освен това бяха подчертани, тъй като са равносилни на признание, че Розовата революция в Грузия е била резултат от план на ЦРУ и MИ-6. "Аз трябва да призная, че двете грузински войни и тази в Крим, част от най-стратегическия план на САЩ и Великобритания през последните няколко години за разрушаване на Русия, приключиха с провал", се казва в единия измислен цитат.

 

Статията трябваше да се хареса на руските проправителствени медии, тъй като е в тон с твърденията на Кремъл за слабостта на западния империализъм в сравнение с лидерството на Кремъл. Алексей Ковальов, руски журналист, който ръководи уебксайт, който развенчава дезинформацията в Русия, коментира, че тази фалшива история съответства на модела, по който се създават фалшиви новини уж на западни медии, които след това могат да бъдат цитирани от рускоезичните медии като достоверни.

 

Статията очевидно е направена, за да бъде взета и преведена от местни руски медии и представена като "Западна медия съобщава, че…"- обикновения шаблон, допълва Ковальов. Ан Епълбаум, коментатор на "Вашингтон пост", която сътрудничи на Центъра за европейски политически анализи (Center for European Policy Analysis) в уличаването на руската дезинформация, обозначи тази фалшива статия като пример за "активно мероприятие", използвано от руското разузнаване или от негови довереници за разбиране на противника.

 

""

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции