<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как ФБР реши, че природозащитниците са заплаха за националната сигурност

25 Септември 2019
0 834

Хелън Йост е на 62 години. От около 10 години се е посветила на защита на околната среда. Живее в каравана, за да пести пари. Арестувана е два пъти за гражданско неподчинение. На пръв поглед тя не попада в профила на терорист, но ФБР решава, че е заплаха за националната сигурност.

 

Йост и дузина като нея са категоризирани като опасни през 2014 г. в пика на протестите срещу строителството на големия нефтопровод Кейстоун, свързващ Канада и САЩ. Въпреки че считат съпротивата на природозащитниците за ненасилствена, т.е. за мирно гражданско неподчинение, от ФБР все пак започват разследване и събират огромен обем информация за тези хора, съобщава Гардиън. Това задължително включва наблюдение, а може да се стигне и до забрана за пътуване.

 

През 2015 г. администрацията на Барак Обама се отказа от строителството на Кейстоун, което бе отчетено като голяма победа за природозащитниците. След това обаче дойде нов проект за нефтопровод – през щата Дакота. Съпротивата бе насочена срещу него и проектът бе спрян, но временно. С избирането на Доналд Тръмп работата по него бе възстановена. Неговото правителство настоява и за по-серизони наказания срещу природозащитнциите, които често се включват в мирно гражданско неподчинение.

 

Още през 2014 г. ФБР решава, че Йост може да има намерения да атакува или повреди железопътни линии, по които се превозват въглища и отбелязва, че тя е твърдо решена да попречи на използлването на фосилни горива, защото счита, че унищожават природата в определени части на САЩ, по-специално в Айдахо, Монтана и Вашингтон. Официалният повод за започване на разследването са подозрения за готвени атаки срещу железопътни линии.

 

Природозащитниците наистина участват в няколко протеста с искане да се спре транспортирането на петрол и въглища с влакове, но никога не прибягват до насилствени действия. Въпреки това жената остава под наблюдението на ФБР и очевидно представлява интерес за тях.

 

Йост счита наблюдението за форма на репресия. Казва, че е разбрала за него отдавна и не е изненадана. "Предполагам, че знаят дори какъв е цветът на бельото ми", казва тя.

 

Йост не е единствената. 70-годишният Хърб Гудуйн също е наблюдаван. Мъжът разказва, че след като се върнал от протест в Айдахо през 2014 г., в дома му се появили полицаи и агенти. Задават му въпроси за природозащитна организация. Той отказва да им съдейства и го насочва към адвоката си. 

 

Въпросната организация – "Зелена съпротива" – също представлява интерес за ФБР. Тя е обект на разследване в продължение на две години заради съмнението, че членовете й може да организират нападение срещу жп-линиии, също както Йост. Доказателства в тази посока не са открити.

 

Въпреки това природозащитните организации и техните членове продължават да представляват интерес за разследващите. Четири години след като разследването е официално приключило, ФБР продължава да се обажда на някои от природозащитниците и да им задава различни въпроси – например с оправданието, че са получили сигнал, че някой е написал нещо онлайн и това може да е заплаха.

 

Източник: Гардиън

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции