<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37336" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как WhatsApp се превърна в средство за шпиониране на потребителите?

15 Май 2019
0 2165

WhatsApp се оказа средство за шпиониране на потребителите, пише „Дейли Мейл“.

 

""

 

 

„Само си представете, че някой обикаля незабелязано около дома ви, вижда вашите вещи, слуша вашите разговори и наблюдава най-личните ви дейности. Всъщност точно това се случи с потребителите на приложението WhatsApp, след като хакери успяха да инсталират „шпионски софтуер“, разработен от израелската фирма NSO Group“, коментира изданието.

 

 

ХАКЕРИ ПРОБИХА СИГУРНОСТТА НА WHATSAPP, СЛЕДЕЛИ ПОТРЕБИЛИТЕ ПРЕЗ МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

 

 

Пълният мащаб на хакерската атака все още не е известен. Не е ясно точно колко за засегнатите потребители от атаката, тъй като WhatsApp има 1,5 милиарда потребители. Случаят обаче показва, че такива приложения като WhatsApp  всъщност превръщат мобилните телефони в средства за наблюдение. Хакери могат да включат камерата и микрофона на телефона ви без да знаете, да проследяват движенията ви и да подслушват всичко.

 

 

""

 

 

От NSO Group заявиха, че шпионският софтуер, наречен „Пегас“, се продава за използване само на правителствени агенции в строго съответствие със закона. Новият софтуер „Пегас“ е използвал пропуска, че WhatsApp всъщност не може да следи материала, който потребителите му изпращат, включително за зловредно или екстремистко съдържание, защото съобщенията са криптирани.

 

 

От друга страна, Twitter, YouTube и Facebook могат да следят и контролират публично споделения материал на техните платформи. В действителност, WhatsApp е сляп за злоупотребата със своята система и така се оказа входната врата за „Пегас“ и други форми на наблюдение.

 

 

WHATSAPP ЛИМИТИРА ПРЕПРАЩАНЕТО НА СЪОБЩЕНИЯ, ЗА ДА ОГРАНИЧАВА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

 

 

Горчивата истина е обаче, че когато започнем да използваме нова технология, ние реално се отказвате от своите права и неприкосновеност. Първоначално мобилните телефони бяха продавани като удобни устройства за реализиране на обаждания в движение. След това дойде възможността за изпращане и получаване на текстови съобщения, а  съвременните смартфони днес са далеч по-мощни и с повече възможности. За много от нас не е преувеличено да се каже, че те управляват живота ни. В същото време чрез тях отваряме прозорци към личния си живот.

 

 

Шокиращо, слабата сигурност не е единственият проблем, който отчита WhatsApp. Системата за съобщения също бе замесена в разпространението на фалшиви новини. Слухове, че "Метро Банк" върви към фалит, предизвикаха паника сред вложителите в някои части на Лондон миналия уикенд. В Индия и Пакистан дезинформацията, разпространена чрез WhatsApp, доведе до расови безредици и дори до смъртни случай преди време.

 

 

Източник: Дейли Мейл

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции