<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23555" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кандидатът за президент Орешарски: Протестите бяха за времето си

27 Септември 2016
0 4622

Бившият министър-председател Пламен Орешарски даде първото си интервю след като се регистрира в ЦИК за участие в изборите за президент. Пред бТВ той каза, че очаква въпроса #Кой? – точно с него започна и разговорът.

 

"Точно този въпрос очаквах. Три години вече ми задават въпроса #Кой. Въпреки че многократно съм отговарял, като че ли има още какво да се говори. Политическите лидери бяха в основата на въпроса #Кой. Именно за това сега се кандидатирам за независим, за да избегна зависимостите", обясни Орешарски, цитиран и от КлубZ. "Вече веднъж направих грешка и многократно я споменавах. Човек трябва да се учи от грешките си", добави той.

 

"ЛЯВА РЪКА,ДЕСЕН ДЖОБ" – МЕТОДЪТ НА ОРЕШАРСКИ ЗА БАЛАНСИРАНЕ

 

Пламен Орешарски обясни как цял живот работил в изпълнителната власт, бил министър, премиер, зависел от много фактори, винаги се отнасял с респект към президентската институциия, въпреки че на пръв поглед тя изглежда формално. "Но може да има огромна роля, ако човек е независим и може да обединява, а не да разделя", заяви бившият премиер.

 

"Протестите бяха за времето си, времето беше такова. Аз в някаква степен ги разбирам, сега времената обаче са други", отговори Орешарски на въпрос за многохилядните протести срещу него през 2013 и 2014 г. Той предложи от трибуната на Народното събрание Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС. Този избор провокира над 400-дневни протести за оставка на правителството му. Орешарски бе освиркван почти навсякъде, а най-често задаваният въпрос към него беше #Кой? – Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?

 

Днес го издигали "млади, на средни и по-високи позиции от корпоративния сектор". Помолил всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират. "Никой не стои зад мен", категоричен бе бившият министър-председател. Той обаче очаква подкрепа от политически партии.

 

КОЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ДРАМА НА ОРЕШАРСКИ

ОСТАВКАТА НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

 

"Колкото по-голяма партия ме подкрепи, толкова по-добре. Разчитам и ГЕРБ да ме подкрепи. Ако не ръководството, то поне част от симпатизантите", добави Орешарски. Бившият премиер не изключи и подкрепа от ДПС. В края на неговото управление представителите на БСП го обявиха като представител именно на движенето на Ахмед Доган

 

Орешарски посочи проблема днес:

 

"Страхът се върна. Страхът, който за краткия мандат имах известен успех в елиминирането му, сега вече отново е сред нас." Снощи бил чел коментари и хипотези – че играе за Борисов, Станишев, ДПС. Общото между всички било, че не са верни. Първото посещение след евентуалното му избиране за президент щяло да бъде в Брюксел, тъй като България е част от евроатлантическия свят. Първият политик за среща бил Юнкер.

 

"След Брюксел и Вашингтон, Москва и Анкара са много важни столици", допълни Орешарски. Самият той припомни, че преди няколко месеца заявил, че няма да се кандидатира – имал предвид да го издигне политическа партия. Преди две седмици решил да се кандидатира като независим, за да върне държавността.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции