<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40171" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Капитан, който спаси мигранти в морето, отказа Парижкия медал, наричайки го лицемерен

25 Август 2019
0 2910

Капитанът на кораб, спасил мигранти в Средиземно море, отказа да приеме медал за работата си, пише npr.org.

 

Пия Клемп, която е германка, получи внимание след спасяването на хиляди мигранти като представител на неправителствената организация Sea Watch International. Заради това я грозят до 20 години затвор в Италия, където антимигрантското правителство я обвини в подпомагане на нелегалната имиграция.

 

В съобщение във Facebook, публикувано тази седмица, Клемп обяви, че отхвърля медала „Гранд Вермейл“, който град Париж присъжда за храброст. Тя каза на кмета Ан Идалго, че градът прелива от лицемерие с думите: 

 

"Вие криминализирате хората, които отстояват правата на мигрантите и търсещите убежище… И искате да ми дадете медал за действия, срещу които вие се борите!"

 

Жената капитан каза, че хората не се нуждаят от медали. "Не се нуждаем от органи, които да решават кой е "герой" и кой е "срещу закона".

 

 "Всички сме равни."

 

От години властите се противопоставят на работата на спасителни организации като Sea Watch, които помагат на мигрантите, бягащи от либийското крайбрежие към Европа. Съвсем наскоро италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини представи противоречив указ за сигурност, забраняващ на корабите на НПО-та да влизат в италианските пристанища.

 

Източник: npr.org

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции