<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33420" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китайски кредитори дават пари срещу залог гола снимка или клип

04 Декември 2018
0 4326

Съвременните финтех компании спасяват млади китайци, чиито доходи са недостатъчни, за да станат клиенти на големите банки. На върха на тази кредитна пирамида стои гигантът Ant Financial, създаден от Джак Ма. Но съществуват и много по-гъвкави кредитори, които използват необичайни практики поради липсата на сериозна регулация в сектора.

 

Редица китайски финансови компании, включително популярната Afterpay, предлагат на кредитополучателите да изпратят своя гола снимка или видеоклип като залог за това, че кредитът ще бъде погасен.

 

В случай на просрочено плащане, кредиторите заплашват да запознаят близките и колегите на кредитополучателя с „компроматите".

 

А China Youth Daily твърди, че някои длъжници дори са получили оферти да „отработят" дълговете си в натура.

 

""

 

Феноменът има специално наименование – „голи заеми". Мащабите на системата са неизвестни, но популярността на микрокредитирането сред младите граждани на Китай е безспорна: по данни на Ant Financial, 45 от 170 милиона китайци, родени след 1990 г., имат сметка за микрокредитиране в Ant Financial. С помощта на микрокредит може да се плаща буквално всяка покупка – от пакет бисквитки до джакузи.

 

През 2016 г. в системата се появи голямо изтичане на данни: базата данни, съдържаща интимни снимки и видеоклипове на 161 момичета, беше станала публично достояние. Всички те държаха удостоверения за идентификация пред себе си. Преди време Ройтерс беше съобщила за полицейска акция срещу съмнителни организации за микрофинансиране.

 

Оттогава лицензирането на индустрията се засили, но Vice, цитирайки данни от социалните мрежи, твърди, че проблемът с голите снимки като вид залог все още е сериозен.

 

""

 

Традиционните банки в Китай също имат необичайни методи за работа с клиенти: например практиката на използване на изкуствен интелект, който взема вместо човека решение за отпускане на заем, анализирайки изражението на лицето на кредитоискателя.

 

Източник: "Форбс"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции