<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40990" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китай празнува юбилей: забранява дронове, алкохол и недоволни

26 Септември 2019
0 1134

Китай се готви да отпразнува 70 години от създаването на Народната република. За целта са въведени драконовски мерки за сигурност и редица забрани, съобщава Гардиън.

 

Властите подготвят огромен военен парад в Пекин на 1 октомври. На този ден е забранено използването на уоки-токита или каквито и да е устройства с радиовълни. На хората, живеещи близо до площад Тянанмън, станал известен със студентските протести през 1989 г., е казано да не излизат на прозорците и да държат завесите спуснати. В съседно райони на полицаите и всички останали държавни служители е забранено да пият алкохол още от 15 септември. Забранява се още изпозлването на хвърчила, балони и дронове.

 

Властите полагат всички усилия, за да си гарантират спокойствие по време на празнествата. Но истината е, че това е може би най-трудният период за управляващите от 1989 г. насам, отбелязва Гардиън. Месеци наред в Хонг Конг има масови протести срещу правителството. Икономиката на страната забавя ръста си заради търговската война със САЩ, а властите се опитват да наложат цензура в интернет, ограничавайки достъпа до чуждестранни сайтове. 

 

Полицаи бият протестиращ в Хонг Конг (видео)

 

Въпреки всичките проблеми правителството в решено да отпразнува по грандиозен начин 70-тата годишнина от идването на комунистите на власт. Очаква се да присъстват десетки хиляди, но това не е достатъчно. За да може празнествата да бъдат видени от възможно най-много хора, властите започнаха раздаване на безплатни телевизори, към момента – около 620 хил. броя.  Другият "подарък" за гражданите са яркочервените знамена.

 

"Това моментът, в който Китайската комунистическа партия иска да покаже, че е устояла на всички предизвикателства  и въпреки всички прогнози, все още е силна и контролира всичко", казва специалистът по китайска история Маура Цънингам.

 

Източник: Гардиън

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции