<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37918" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кметът на район "Средец" е против строежи в Борисовата градина, от които гражданите нямат интерес

04 Юни 2019
0 730

Мария Ачкова е кмет на столичния район "Средец" от ноември 2015 г., избрана от листата на ДСБ. Преди това е работила 5 години като главен експерт и началник на сектор „ Контрол на общественит е поръчки ” в МРРБ към оперативна програма „Регионално развитие”. Кметът на район "Средец" изрази пред вестник "Сега" мнението си по наболелия въпрос за промяната на устройствения план на Борисовата градина в София, чието обществено обсъждане ще се проведе в сряда – 5 юни, от 17:30 часа в сградата на Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия.

 

СПОРЕД ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК МАРТА ГЕОРГИЕВА В БОРИСОВАТА ГРАДИНА ЩЕ СЕ ДОПУСНАТ МНОГО СТРОЕЖИ

 

– Г-жо Ачкова, проектът за нов устройствен план (ПУП) на Борисовата градина най-после е готов. Вече изразихте редица забележки, вкл. и срещу възстановяването на Климатичното училище.

 

– Аз съм против всяка строителна намеса в парка, която не е с доказана необходимост, ако гражданите нямат интерес от това. Разговаряла съм с доста хора от района на ул. „Цар Иван Асен II”, с които живеем заедно от деца. Никой няма спомени за съществуването на такова училище в подобни обеми. Възрастни хора казват, че за нуждите на деца с белодробни проблеми там наистина е имало занималня на открито с някакви „барачки” за криене от дъжд. Странното сега е, че от разработената карта на собствеността се вижда, че петното под училището е с неустановена собственост. Не е ясно нито кой, нито защо, нито какви точно сгради ще строи и с какви функции ще бъдат те. От години въпросният имот е ограден заедно с имота, в който попада къпалнята „Мария Луиза”. При неустановена собственост на терена дългото му владеене би могло да се използва дори за придобиване по давност. 

 

ГОТВИ СЕ НЕЗАКОНЕН ХОТЕЛ ДО БАСЕЙНА "МАРИЯ ЛУИЗА" В БОРИСОВАТА, СИГНАЛИЗИРАТ ОТ "СПАСИ СОФИЯ"

 

– Появиха се мнения, че проектът защитава частни интереси. Съгласна ли сте?

 

– Говоря като кмет, но и като гражданин. Още м.г. съм задала въпросите, които ме притесняват. Не са отразени основни проблеми, свързани с различните начини на ползване на парка. В него има две големи спортни съоръжения – ст. „Васил Левски” и „Българска армия”. Те коренно променят функциите му в чести интервали от време. Преди мач прибираме децата си, не излизаме с коли, защото знаем, че няма места за паркиране. След мач пък избягваме да излизаме в парка, докато не го почистят. Друг проблем е подобряването на достъпа. Това и досега става чрез подлези от „Цариградско шосе”. Подлезите са морално и физически остаряла инфраструктура, която има своите трудности при поддържането. Интересното е, че в ПУП-а се предвижда изграждането на поне 4 нови подлеза. Един от тях  – на „Драган Цанков” до Строителния техникум. Отново автомобилите имат преимущество пред достъпа на пешеходците. 

 

ЕТО КЪДЕ ЩЕ ИМА НОВИ ПАРКИНГИ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА (СНИМКИ)

 

–  Спори се дали да се възстанови алеята към Братската могила, или да остане поляната.

 

– Поляната между езерото с лилиите и Братската могила е едно от най-любимите места на столичани за пикник, игра, рождени дни. Хората признават, че пътечката там не е достатъчно добре поддържана, но предложената ос е двойна асфалтова лента с цветна лента по средата. Това отново е за сметка на зелените площи. Недоумение буди и това желание да се прави Музей на зелена София. Никога не съм чувала хората да искат специална сграда за такъв музей, особено в спорен обект като автокъща „Капитолия”. Заложена е 10 метра кота корниз, което означава 2 или дори 3 етажа. Ще се строят и още две сгради, а отдолу ще има и подземен паркинг. Струпва се твърде мащабно строителство, кому е нужно всичко това? 

 

– Приключи епичният ремонт на "Граф Игнатиев" и Зона 2, която почти изцяло е в "Средец". Какво смятате за резултата?

 

– Мисля, че ремонтът на „Графа” ще остане да ни горчи – с качеството, с отношението и с провала да се създаде хармонична и естетична градска среда. За всички тези месеци така и не видях къде ролята на районната администрация кореспондира с тази на участниците в проекта. Винаги сме се опитвали да помагаме и до миналата есен вярвах, че това може да бъде един успешен проект в края на втория програмен период от финансирането от ЕС. Счита се, че след него София вече е достигнала такова ниво на развитие на инфраструктурата, че за такива проекти няма да има безвъзмездни помощи, а нещата ще стават чрез заеми, публичночастно партньорство и т.н. Ремонтът на Зона 2 трябваше да бъде витрина на тази зрялост. Трудно ми е да обясня защо и как това не се случи. Краят на строителните работи не означава край на проекта. Той ще се види едва след отчета и одобряването на сумите. Успехът ще се мери с това дали ще бъдат наложени финансови корекции. 

 

– Районен кмет сте първи мандат и сте от малкото такива, които не членуват в ГЕРБ. По-трудно ли се работи така?

 

– При общински съвет, доминиран от ГЕРБ, мои предложения минават много трудно. Да не кажа, че почти не минават. За да бъдат внесени за разглеждане и одобрени, трябва предварително да е уговорена подкрепа на мнозинството. Хората познават районния си кмет и очакват, след като са гласували за него, да започне да решава проблемите им от първия ден. На практика това е невъзможно. Централизацията в общината е доста сериозна. И до ден-днешен съседите ми не могат да разберат, след като са ми писали три пъти, защо не оправям дупките на улицата. Договорите за поддържането на уличната мрежа се сключват от СО за дълъг период. Общината държи всичко – възлагането, контрола. Районните кметове предлагаме и чакаме то да бъде одобрено. Нямам работници и екипи. В различни периоди статутът на районните кметове бе различен. В момента те се избират мажоритарно, като идеята е, че ще се провежда политика от гражданите през районния кмет към централната администрация. С тази си функционална и финансова зависимост обаче и ние, и районните главни архитекти всъщност нямаме възможност за самостоятелни политики. 

 

 

Източник: Сега

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции