<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кой се нуждае от Хелоуин, щом имаме Путин, расизъм и глобално затопляне?

31 Октомври 2018
0 881

През 2018 г. идеята, че се нуждаем от специален празник, за да се изплашим, изглежда малко странна. Всички тези зомбита, вампири и върколаци не изглеждат толкова плашещи, когато реалният свят ни предоставя Владимир Путин, расизъм и емисии на парникови газове. Това пише в блога си климатологът Кейт Марвъл от Колубийския университет и Института за космически изследвания "Годарт" на НАСА.

 

 

 

 

Ето как продължава тя.

Вярвайте ми, като учен по въпросите на климата, всеки ден се плаша. Гледането на най-добрите ни прогнози за бъдещия климат е като гледането на филм на ужасите, от който не можете да излезете. И най-лошата част е умишленото невежество на героите. Искам да кажа, кой може да е толкова глупав, че да ходи в къща, за която знае, че е обитавана от духове?

 

 

 

Знаем малко за ужасите, които ни очакват в къщата на климата, която в крайна сметка си направихме сами. Стъпете на входа. Над вратата са най-плашещите инструменти – но не само термометърът. Има и нещо, обвито във влажна кърпа. Измерва това, което се нарича "мократа крушка", комбинация от топлина и влажност – количество, което се очаква да нарасне драматично с промените в климата. Когато температурата на мократа крушка стане твърде висока, тя ограничава способността на човешкото тяло да се охлажда чрез изпотяване. Когато надвишава около 80 градуса по Фаренхайт, хората, които работят навън, рискуват да получат тежък топлинен удар. Когато е по-висока от 95 градуса по Фаренхайт, вие – дори ако сте здрави и лежите голи на сянка – ще бъде мъртви само след шест часа.

 

""

 

Коридорът на къщата е пълен с плъхове, някои с размерите на човешки новородени. По-кратките зими означават по-дълги размножителни сезони за градски плъхове. При тези все по-идеални условия за размножаване, в рамките на три години, два плъха могат да се превърнат в почти половин милиард.

 

 

Коридорът води до кухнята. Не е добре заредена. Промените в климата са прекъснали хранителната система. Летата са по-дълги, по-горещи и по-сухи, което води до лошо производство. По-тежките проливни дъждове съсипват селскостопанските площи и увеличават замърсяването на езера и реки. Но най-ужасяващото нещо тук е хладилникът. Топлинният стрес и сушата, свързани с изменението на климата, са довели до намаляване на глобалните добиви на ечемик и до повишаване на цените. Няма бира.

 

 

До коридора се намира дневната, където телевизията излъчва новини за война, конфликт и масови бежански движения. Това се влошава още повече от възхода на демагозите. Защо мислихме, че "приспособяването" към изменението на климата би означавало "внимателно обмисляне на фактите и вземане на трезви, научно информирани решения"?

 

""

 

Разходете се до спалнята, където ще откриете най-големия ужас от всички. На леглото има човек, който на пръв поглед изглежда здрав и спокоен. Но той гледа към тавана апатично и не прави нищо. Тъй като живее в къща, обитавана от духове, той е твърде ужасен, за да прави каквото и да било. Той никога не е протестирал. Той дори не е гласувал на последните избори. И тогава осъзнавате: спалнята е оптична илюзия, зала с огледала. Лицето в леглото си ти.

 

 

Не е нужно да живеем във филм на ужасите. Всъщност, ако се съсредоточим само върху страшните неща, ние пропускаме истинския смисъл на Хелоуин – да разхождаме децата си в унизителни костюми за наше забавление. Моето дете твърди, че иска да бъде "калмар, който помага на хората", което смущава родителите му и разкрива лошо разбиране за биологията на главоногите. Но този малък калмар и неговите драконови, тиквени и маймунски приятели ще израснат, за да живеят в къщата, която ние строим за тях. Това е важното сега. Мисля, че най-малкото трябва да се опитаме да прогоним духовете от нея.

 

Източник: scientificamerican.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции