<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Колко е страшно да следиш какво се пуска във Фейсбук

17 Септември 2019
0 802

Да следиш какво се пуска във фейсбук не е лесна работа. Но тя може да бъде и истински опасна за работещите като модератори, съобщава Гардиън. Те се оплакват от дълбоки психични проблеми, нерешими дори месеци след като са напуснали работа. Става дума за хиляди хора.

 

Бивши и настоящи служители на социалната мрежа разказват за ужасни промени, настъпили вследствие на работата им за Фейсбук. Компанията има няколко центъра в Берлин, откъдето се следи съдържанието, пускано от различни потребители ежедневно. Модераторите разказват, че са виждали как техни колеги буквално се пристрастяват към видеа с насилие, които трябва да премахват. Някои дори запазвали записите, за да ги гледат по-късно. Други пък променяли политическите си възгледи и ставали привърженици на крайнодесни идеи заради непрекъснатия им контакт с реч на омразата и фалшиви новини.

 

Хората, които следят за съдържанието във фейсбук, са претоварени с работа и по осем часа всеки ден гледат насилие, голи снимки или се занимават с постоянни нападки между потребителите. Понякога работят и извънредно, но винаги срещу минимално заплащане.

 

Малко известна част от работата им е наблюдението на частни разговори. Това са чатове, които алгоритъмът на системата разпознава като потенциално опасни, защото имат сексуално съдържание, а в тях участват деца.

 

Подобни разговори, които в 90% от случаите са на тема секс, са отвратителни, разказват служителите. "Всеки ден разбираш малко повече за обществото, в което живееш. Имаме богати бели мъже от Европа, които пишат на филипински деца и искат от тях голи снимки срещу 10-20 долара", разказва един от служителите.

 

Джина, която все още работи за компанията, добавя: "Мисля, че това е нарушение на човешки права – да изискваш от хората да работят бързо и добре и в същото време – да се занимават с това съдържание".

 

Дори и бившите служители на компанията говорят, скрити зад фалшиви имена, защото са подписвали договори да не разкриват информация за фирмата. "Това е напълно нова работа и всичко свързано с нея е на практика експеримент", разказва бившият модераятор Даниел.

 

"Важно е да има екипи, които да пазят потребителите от реч на омразата, порнография, расови предразсъдъци и т.н., но също е много важно да говорим за нашата работа. Ние имаме нужда да споделяме, а хората не знаят нищо за нас", казва Даниел.

 

Проблемите са почти еднакви, независимо в коя държава са базирани служителите. Даниел разказва за негов колега, който започнал да си търси пистолет-тийзър и обяснил, че се страхува, че докато ходи по улиците може да бъде обграден от тълпа мигранти.

 

"Вероятно речта на омразата, която четем всеки ден, влияе на политическите ни възгледи. Така човек с либерални убеждения, може да стане консервативен и да се интересува повече от проблема с незаконната миграци, да речем. Истината е, че в огромната си част тази реч на омразата, която се излива всеки ден, са фалшиви новини. Но те имат конкретна задача – да обслужат определени политически виждания", разказва Даниел.

 

Това не е първият журналистически материал, който се фокусира върху проблема с модераторите на Фейсбук. Преди няколко месеца изданието TheVеrdge публикува подобен разказ за служителите в САЩ. Те разказват за същите проблеми – след всекидневно гледане на видеа, посветени на световната конспирация, някои започват да им вярват. Припомня се и за един служител, който започнал да спи с оръжие под възглавницата, след като гледал видео на нападение с нож.

 

Част от служителите се опитват да решат проблема с алкохол или медикаменти. Подобни случаи са регистрирани в американския щат Аризона. Едновременно с това хората, потърсили помощ, се сблъскват с нежеланието на компанията да предприеме мерки. Психолозите са пасивни и разчитат, че служителите сами ще познаят признаците на депресията и първи ще ги потърсят.

 

Ръководството на фейсбук все пак е реагирало още след първия материал по темата, публикуван през февруари. Тогава са били премахнати лимитите от по 1000 видеа дневно на всеки един модератор. Това значи, че човек има по-малко от 30 секунди, за да прегледа един запис. Лимити известно време не е имало, но сега се говори за връщането им. Все пак, с намаление – 400-500 видеа за 8-часов работен ден. От компанията твърдят, че постоянно се опитват да подобрят условията на работа. В същото време признават, че това наистина е нова професия и се учат в движение.

 

Източник: Гардиън

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции