<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28107" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Колко мога да пия и после да карам кола?

27 Декември 2017
0 25876

Колко мога да пия и после да карам кола? Този въпрос сигурно си задава почти всеки шофьор. Изобщо не го правете, категорични са токсиколози и катаджии. Защото и най-точният калкулатор за пресмятане на алкохола може да ви изиграе, тъй като скоростта на разграждане на въпросните промили зависи не само от килограмите, възрастта и височината на човека. Тя се влияе и от моментното му състояние. И все пак е добре да имате представа коя е най-голямата чашка, която може да изпиете, без да стигне до границата от 0,5 промила алкохол в кръвта.

 

 

 

""

 

Според специалисти от автомобилния бранш, ако човек е здрав, той разгражда алкохола със скорост 0,1- 0,16 промила за час. Или един промил ще се разгради за около 10 часа. Токсиколози обаче твърдят, че това става за 12 часа. Дори с разрешените 0,5 промила рискът шофьорът да попадне в пътно-транспортно произшествие се увеличава с повече от три пъти. Ако концентрацията е 1,5 промила, то опасността е вече 25 пъти. Трезвеникът е способен да възприеме за 1 секунда до 18 дразнителя и да реагира адекватно на тях.

 

БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ СА В ЧЕЛНИТЕ ПОЗИЦИИ ПО СЕКСУАЛНА АКТИВНОСТ, УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ В ЕВРОПА

 

Дори малките количества алкохол удължават времето на тъй наречената мигновена реакция от 5 до 10 пъти. При ниво на алкохола от 0,5-0,8 промила зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал и стоп светлини. Шофьорът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията.

 

При ниво на алкохола над 0,8 промила зрението е толкова засегнато, че човекът зад волана може да не забележи навреме по-малък от колата движещ се предмет, пешеходци или дори паркирани автомобили. Какво означава промилът? Степента на опиянение след употреба на алкохол зависи от количеството му в кръвта на човека. Това количество се измерва с промили, като един промил (една хилядна част) съответства на съдържанието на 1 г чист алкохол в 1 литър кръв.

 

Жените са в по-лоша позиция с чашката, ако ще сядат зад волана.

 

 

Доказано е, че те се напиват по-бързо и изтрезняват по-трудно от мъжете. Според различните източници причините за това са много разнообразни, но като че ли всички се обединяват около факта, че женското тяло съдържа около 10% повече мазнини от мъжкото и относително по-малко количество вода. Друг фактор е големината на тялото – колкото е по-голямо, толкова по-бързо разгражда алкохола.

 

Дама на 35 години се вижда с приятели. Пие едно малко, колкото да не е без нищо. Знае, че след това ще шофира. Колко алкохол ще вкара в кръвта си и дали, ако я проверят с дрегер, ще изгори? Как да закове 0,5 промила, които са разрешените по закон. Жената е висока 176 см, тежи 65 кг. В добро здравословно състояние е.

 

Пие рядко. Ако вкара тези данни в многото електронни калкулатори за алкохол, то ще се получи, че граничните промили при нея ще се набавят с 538 мл бира, с градус 5 на сто, или с 257 мл вино, с градус 10,5 на сто, или с 68 мл твърд алкохол с 40 градуса. Проверката с друг калкулатор показва, че ако дамата се качи в автомобила веднага след като е пила, то алкохолът в кръвта ще е 0,5449 промила. След един час той ще е 0,52 промила, след два часа 0,51, чак след три часа ще падне под границата – на 0,49, и на петия час ще бъде 0,46. Така че тези калкулатори са точни по-скоро на теория, не се кълнете в тях и не ги изпробвайте на пътя.

 

Момиче на 25 г., което е едва 43 кг и е високо 159 см, може да си позволи халба бира от 438 милилитра или вино 210 мл. С уиски или друг твърд алкохол трябва да внимава, защото 0,5 промила тя ще ги набави с 55 мл.

 

Тъй като това е на границата, по-добре да не го прави, тъй като тези 0,5 промила могат да се окажат примерно 0,54 и отгоре.

 

При мъжете е по-различно. Младеж на 25 години, висок 181 см и с тегло 81 кг ще докара въпросните 0,5 промила със 102 мл твърд 40-градусов алкохол, с 813 мл бира или с 389 мл вино.

 

Мъж на 52 години, на когото кантарът му показва 90 кг, а височината му е 175 см може да си позволи голяма ракия. 104 грама твърд алкохол (40 градуса) му докарват въпросните 0,5 промила. Позволено му е с някой друг грам повече бира от младежа – 830 мл, и пак няколко глътки повече вино – 389 мл. Коктейлите маскират вкуса на пиенето, но са опасни "Пих един сладък коктейл, изобщо не усетих алкохол в него, а после ме спряха и дрегерът показа над 0,5 промила.

 

Тази ситуация е реална, тъй като сладките алкохолни напитки имат качеството да замаскират вкуса на алкохола, но обикновено го съдържат в не по-малко количество от останалите питиета. Не се залъгвай, ако пиеш неумерено, ще бъдеш точно толкова пиян, както, ако беше пил друга напитка.

 

Ако сте на парти и те окуражават да пийнеш нещо, ползвай следната хитрина – сложи повече ледени кубчета в чашата си или ползвай по-малка чаша.

 

Алкохолът се неутрализира от организма със скорост от близо 1 единица на час. Една "единица" алкохол приблизително е равностойна на 1/4 литър бира или чаша вино.

 

Оставяй си достатъчно време между питиетата, прави пауза.

 

Спри да пиеш доста преди края на купона – дай време на черния си дроб да "изгори" част от консумирания алкохол. През последните два часа пий само безалкохолно, съветват препатили. 

 

Източник: 24chasa.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции