<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36981" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Компанията Virgin Orbit ще изстреля ракета в космоса от крилото на "Боинг 747"

01 Май 2019
0 833

В този момент стотици компании се надпреварват коя ще направи по-нови и по-малки ракети, за да се възползва от интереса към малки спътници в аерокосмическата индустрия.

 

Много от тях искат да достигнат космоса по старомодния начин, като направят ракета, която излита вертикално от повърхността на Земята, но една се е фокусирала върху друг метод, за да достигне космоса – като изстреля ракетата си от крилото на огромен самолет.

 

Това е стратегията на компанията Virgin Orbit, която е дъщерна компания на Virgin Galactic.

 

Тя е разработила малка ракета наречена "LauncherOne", която може да достави сателити с размерите на перална машина в орбитата на земята.

 

Както вече разбрахте, изстрелването й ще стане от самолет "Боинг 747" наречен "Cosmic Girl", който ще понесе ракетата в небесата. 

 

Оттам тя ще се изстреля от лявото му крило и ще поеме по своя път към космоса.

 

Пилотирането на самолета е в ръцете на Кели Латимър, която има години опит в управлението както на военни самолети така и точно на 747.

 

Тя е отговорна за това да закара "Cosmic Girl" на безопасно място над вода, а също така и да изстреля ракетата "LauncherOne", когато настъпи правилното време. 

 

Една от по-трудните й задачи е да наклони самолета под точния ъгъл в момента на изстрелване, а също така да се отдалечи бързо, когато "LauncherOne" се откачи от крилото.

 

"В този момент ракетата вече ще действа самостоятелно, трябва да наклоня самолета на дясно, а в това време ракетата ще преброи до пет, ще запали двигателя си и ще потегли към космоса", каза тя пред The Verge.

 

Virgin Orbit все още е в тестовата фаза на "LauncherOne", която включва тестове относно запалването на двигателя на ракетата и летенето със самолета, докато тя е закачена към него.

 

"LauncherOne" вече няколко пъти е летяла закачена за "Cosmic Girl", но все още не е тествано как тя ще се откачи от крилото му, като това ще стане много скоро.

 

За тази цел "Virgin Orbit" ще напълни реплика на "LauncherOne" с вода, за да симулират тежестта на истинката ракета и ще я пуснат от самолета. Това ще покаже на инженерите дали ракетата ще се движи и държи така, както очакват.

 

В случай, че и този тест бъде успешен, компанията ще бъде по-близо от всякога до това да изстреля ракетата си за пръв път.

 

"Това ще бъде много вълнуващо… не чак толкова, колкото изстрелването на истинската ракета, но ако тестът бъде успешен, това значи, че сме готови за истинското изстрелване", каза Латимър.

Източник: The Verge
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции