<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74200" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още 12 души с Co...

Коронавирусът е създал среда за хибридни операции в ЕС, сочи отчет на МВР

24 Септември 2020
0 424

Глобалната криза с коронавируса е създала добра среда за разпространение на дезинформация, фалшиви новини, пропаганда и хибридни операции на територията на Европейския съюз. Това се посочва в отчета за дейността на МВР за първите шест месеца на годината, пише Mediapool.

МВР посочва бройка на фалшивите новини – 160. Според доклада, са установени основните сайтове, които разпространяват неистинска информация и публикации. Отново обаче не се установява кои са те.

Междувременно се отчита спад на битовата престъпност за сметка на тази в онлайн пространството. Наред с фалшивите новини и пропагандата се увеличават измамите, спекулата с цените на лекарства и медицински продукти, както и призиви за “деструктивни действия”.

В доклада се посочва още, че риск за стабилността на ЕС е разрастването на “популизма и евроскептицизма”. “Пандемията нанесе щети върху единството на ЕС”, е констатацията в този случай.

Наред с това се казва, че само наднационалните решения могат да осигурят ефективен отговор на последствията от кризата.

А във вътрешен план вътрешното министерство отчита, че пандемията е задълбочила проблемите на здравната и социалната системи. Повишената безработица и лошата икономическа среда са предпоставки за недоволство и напрежение.

Наложената през март карантина и призивите всички да останат по домовете си за няколко седмици са повлияли положително върху битовата престъпност и се отчита спад. С отпадането на ограниченията обаче броят на престъпленията отново тръгва нагоре.

Едновременно с това се регистрира скок на тези, извършвани в онлайн средата. Става дума за измами и спекула, предимно с цените на лекарства и медицински продукти.

Намалели са количествата на контрабандния алкохол заради пренасочването на големи количества спирт за производство на дезинфектанти, пише още МВР. Има спад и при незаконните цигари. Основна причина за това са постоянните проверки на КПП-тата на големите градове, които се правеха през пролетта.

Намаляло е и търсенето на контрабандни горива. Причината този път е ниската цена на петрола на световните пазари.

Отчетът на МВР официализира и неколкомесечните хвалби на главния прокурор Иван Гешев за успешната борба с телефонните измами. Според документа тези престъпления са намалели с над 90% спрямо същия период на миналата година. За шестте месеца на 2020 г. са регистрирани 41 измами, а година по-рано – 439.

Източник: Mediapool

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции